Hayır’ın lideri ‘Hayır’ olmalı

Referandumun ardından başlayan ittifak arayışları ve ‘Hayır’ iradesi adına açıklamalar devam ediyor. Süreci değerlendiren ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, ‘Hayır’ cephesi adına yapılan açıklamalarla ilgili olarak ‘Hayır’ın liderinin ‘Hayır’cılar olması gerektiğini söyledi

Başkanlık yasası için 16 Nisan’da yapılan referandumun ardından bir yandan 2019 seçimleri için tartışmalar şimdiden başlarken, bir yandan da ortaya çıkan “Hayır” iradesi için ittifak çağrıları yapılmaya devam ediliyor. İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, AKP’nin durumu ile referandum sonrası ortaya çıkan “Hayır” iradesini değerlendirdi. “AKP çıkan sonuçları manipüle ederek bir puan fark ile ‘Evet’i çıkardı” diyen Eliaçık, “1946 seçimlerinden daha büyük şaibe var. Ayrıca bu şaibe hiçbir zaman ortadan kalkmayacak hep bu düşük oy oranı ile anılacaklar. Dahası 51’e 49 gibi bir oran anayasa değişikliği için yeterli değildir. Anayasa değişikliğinin en az yüzde 75 gibi bir oy oranıyla tasvip edilmesi gerekir. O zaman ancak iktidarda olanlar rahat edebilir” diye konuştu.

‘Hayır’ kendi adayını çıkarmalı

“Hayır” cephesi adına yapılan açıklamalara da değinen Eliaçık, referandum boyunca “Hayır” cephesinin liderinin “Hayır” kelimesi olduğunu aktararak, “Hayır” cephesinin kendi adayını ortaya koymak durumunda olduğunu söyledi.

Aday partili olamaz

“Hayır” kampanyası döneminde belli bir öncü olmadığına dikkat çeken Eliaçık, “2019’daki seçimlerde bu, böyle olmayacak. Sunulacak adayın da partili olmayıp hizipler yarışının dışında ve ‘siyaset dışında’ olması gerekiyor. Adayın şunu demesi gerekiyor: ‘Eğer seçilirsem bu başkanlık sistemini kaldırıp sivil bir meclis kurup, o kurucu mecliste sivil bir anayasa hazırlayıp, onu referanduma getirip yüzde 75 ile halk kabul ettikten sonra ben Ankara’dan görevimden istifa edip ayrılacağım” dedi.

Koalisyonlar olabilir

Referandum sonrası AKP’nin bölünme ile karşı karşıya olduğunu belirten Eliaçık, yaşananlardan rahatsız olan kimi AKP’lilerin merkez sağ bir oluşuma imza atabileceğini ifade etti. “Meral Akşener ve Abdullah Gül de yeni bir parti kurabilir” diyen Eliaçık, bunun sonucunda AKP’nin aldığı oylarda ciddi bir bölünme yaşanacağını ve bunun ise koalisyon dönemlerini yeniden getireceğini söyledi.

Türkiye Libya ve Arabistan gibi değil

AKP’nin temsil ettiği muhafazakar, dindar insanların zamanının dolduğunu da söyleyen Eliaçık, “Bu insanların Türkiye toplumunu yönetmesi, hazineleri yönetmesi dönemi bitti. 2011’den beri aslında bu, böyle. Şuan itibari ile AKP lideri Erdoğan şahsi suçları nedeniyle bu süreci uzatıyor, gitmemekte ısrar ediyor. Erdoğan ‘Eğer ben emekli olursan normal, rahat bir emeklilik değil de mahkemelerle dolu karanlık bir dönem başlayacak’ diyerek ayak diretiyor. Kargaşa ve kaos bu yüzden ortaya çıkıyor. Elbette eninde sonunda gidecek bunun çıkar yolu yok” diye konuştu. Eliaçık, Türkiye’deki birikimin Libya’daki, Arabistan’daki gibi tek adam idaresine izin vermeyeceğini söyledi.

İSTANBUL/dihaber

EN SON EKLENENLER