‘Tüm itirazlara rağmen din dersi zorunluysa bunun adı faşizimdir’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına rağmen Alevi çocuklarına yönelik okullarda uygulanan zorunlu din derslerine bir tepki de Alevi Gençlik Hareketi (AGH) üyesi Taylan Cirit’ten geldi. Alevi çocuklarına halen okullarda namaz kıldırılıp, çocukların camiye götürüldüğünü belirten Cirit, “Tüm itirazlara, adaletsizliğin işaret edilmesine rağmen din dersleri zorunlu hale getiriliyorsa bunun adı faşizmdir” dedi. 

Alevi Gençlik Hareketi üyesi Taylan Cirit okullarda din dersinin hala zorunlu olmasını PİRHA’ya değerlendirdi.

Cirit, “Ben zorunlu din dersine karşıyım. Alevi inancı ya da Sünni inancı olsun fark etmiyor,  bunu küçücük beyinlere aktarmak, dayatmak hedeflenen muasır medeniyetler seviyesinde pek de hoş karşılanacak bir durum olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Cirit, “Türkiye’de Sünni ve Türk bir otokrasi var. Bu otokrasi, şafi Kürtlere Hanefiliği, Kürtlere Türklüğü, gayri Müslümlere Müslümanlığı,  Alevilere Sünniliği dayatıyor” ifadesini kullandı.

“BU FAŞİZİM 80’LERDEN BERİ SÜRÜYOR”

“Tüm bu itirazlara, adaletsizliğin işaret edilmesine rağmen din dersleri zorunlu hale getiriliyorsa bunun adı faşizmdir” diyen Cirit konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu ülkede faşizm dediğiniz şey zorunlu din dersleri adı altında uygulanmaktadır. Zorunlu din dersleri faşizmi, 80’den beri uygulanıyor. Eskiden Alevilerin kendisi tehlike altındaydı. Şimdiyse devlet mekanizması Aleviler ile birlikte Aleviliği de hedef haline getirdi.”

“ALEVİ ÇOCUKLARI HALA CAMİLERE GÖTÜRÜLÜYOR”

Taylan Cirit, “Din dersinde din hocası sınıfa girdiğinde ‘Aranızda Hristiyan var mı?’ diye bir soru yöneltirdi. El kalkmazdı. ‘Alevi olan var mı aranızda?’ derdi. Her Alevi olan dört öğrenciden bir tanesi korkusundan elini kaldırırdı. Şimdi bu sorunun kaynağı şudur: Sınıfta Alevi yoksa ben rahat bir şekilde konuşabilirim. İstediğimi karalar, istediğim şeyi merkeze koyabilirim. Ama Alevi varsa daha politik bir dille Sünniliği endeksleyebilirim, diye düşünüyor. Ve Alevi çocuklarına halen okullarda namaz kıldırılıp, camiye götürülüyor” diye konuştu.

“Ne Pir Sultan valiyle pazarlık yaptı, ne Hüseyin Yezit ile pazarlık yaptı. Bunların zulmü aşikardır” diyen Cirit, Alevilerin artık kendi örgütlü mücadelelerini yeniden örmeleri gerektiğinin altını çizdi.

“ALEVİLER SALON TOPLANTILARINDAN ÇIKIP ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ ÖRMELİLER”

Alevi Gençlik Hareketi Üyesi Taylan Cirit son olarak Alevi kurumlarını eleştirerek onlara şu çağrıyı yaptı:

“Alevi kurumları hafta içi öğlen vakitlerinde temsili düzeyde basın açıklamalarından, salon toplantılarından vazgeçmelidir. 21 Mart’ta devlet HZ. Ali’nin doğum günü olan Newroz’a Alevi kurumlarından daha iyi hazırlandı. 25 yıllık bir örgütlü mücadele var arkamızda. Bunun hakkını vermemiz lazım. Alevi kurumlarının artık biraz silkelenmesi ve ciddi örgütlenme yöntemleri, metotları geliştirmesi lazım. Artık her şey rutinleşiyor ve yavaşlıyor. Yavaşlayan örgütler dedikodu üretir, ikilik üretir, bölünür yok olur. Bizim bir şekilde silkelenip mücadele etmemiz lazım.”

Pirha

EN SON EKLENENLER