Avrupa Günü’nde Savaş Mağduru Çocukların Sesi

Savaş Mağduru Çocuklar Korosu, “Avrupa Günü” dolayısıyla verilecek konserde sahnede olacak.

Koro Suriye'deki çatışmadan kaçtıkları günden bu yana Hatay'da yaşayan mülteci çocuklardan oluşuyor.

Antakya Medeniyetler Korosu çatısında bir araya gelen mülteci çocukların oluşturduğu koro, konserde Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde barış şarkıları söyleyecek.

Hatay'da kuruldu

Savaş Mağduru Çocuklar Korosu Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yılın şubat ayında kuruldu.

Koronun şefliğini Hatay Medeniyetler Korosu’nun da şefi olan Yılmaz Özfırat yapıyor. Özfırat Savaş Mağduru Çocuklar Korosu kurulduğunda, koroda Hatay'da yaşayan 12 Suriyeli çocuğun yer aldığını; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca şarkılar söylediklerini anlatmıştı.

Savaş Mağduru Çocuklar Korosu ilk konserini 26 Mart'ta, Dünya Mülteci Çocuklar Korosu ile birlikte İzmir'de vermişti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, o konserde Savaş Mağduru Çocuklar Korosu'nun kuruluş amacını "Koroyu kültüre, sanata ve eğitime destek vererek barışa katkı sağlamak amacıyla kurduk. Ve bu koro ile çocukların Suriye’deki savaş ortamından etkilenmemeleri için onlarla müzik yoluyla daha duyarlı bir toplum oluşturma çabası içerisindeyiz" sözleriyle açıklamıştı.

Avrupa Günü konseri

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun düzenlediği organizasyonda, Savaş Mağduru Çocuklar Korosu’yla birlikte Avrupalı şarkıcı Sandra Pires ve piyanist Tuluğ Tırpan da sahne alacak.

Konser 12 Nisan Cuma günü İstanbul’da, Fransız Sarayı’nda gerçekleşecek.

Avrupa Günü, AB Bilgi Merkezleri ile ortaklaşa, Türkiye genelinde 18 ilde kutlanıyor (Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskisehir, Istanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Trabzon ve Van).

Avrupa Günü nedir?

9 Mayıs Avrupa Günü, her yıl mayıs ayının ilk 10 günü içerisinde Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerde kutlanıyor.

9 Mayıs 1950'de, dönemin Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa vizyonunu ve bu vizyonun gerçekleştirilebilmesi için gereken kurumları ortaya koyan bir antlaşma niteliğindeki "Schuman Bildirgesi'ni" yayımladı. Böylelikle, bugünkü Avrupa Birliği’nin temelleri atıldı.

9 Mayıs’ın her yıl kutlanması kararı 1985’te, Milano’daki Avrupa Konseyi’nde üye ülkelerce yapılan oylamanın ardından alındı.

Avrupa Günü’nün kutlanması için mayıs başından itibaren Strazburg ve Brüksel’de bulunan AB kurumları kapılarını halka açıyor. Birliğin Avrupa ve dünya genelindeki büroları da her yaşa yönelik faaliyet ve aktivitelerle kutlamalara katkıda bulunuyor. Böylece binlerce kişi kurumları ziyaret ederken, konserlere ve konferanslara da katılma fırsatı yakalıyor.

Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun sitesi, euronews

EN SON EKLENENLER