Cinsiyetçi karikatüre tepki: Esas mesele neydi beyler

Danıştay Başkanı’nın yargı-iktidar ortaklığını ortaya çıkaran açıklamasını eleştirel olarak kaleme alan Evrensel gazetesi karikatüristi Sefer Selvi, kadın bedeni ve cinsel saldırı üzerinden mizah yapan bir karikatür çizdi. Karikatürde, adaleti temsil eden kadın iktidardan hamile kalıyor. Kadınlar, karikatüre “Esas mesele neydi beyler” şeklinde tepki gösterdi.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, dün Danıştay’ın 149. kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptığı konuşmada referandum sonuçlarına ilişkin, “16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir” dedi.

EVRENSEL’DEN CİNSİYETÇİ KARİKATÜR

Güngör’ün yargının iktidara hizmet ettiğine dair bu açıklaması, hukukçular ve muhalif tüm kesimlerin tepkisine neden oldu. Güngör’ün açıklamasını, Evrensel gazetesi karikatür köşesine taşıdı. Ancak karikatürü çizen Sefer Selvi, yargının iktidarla işbirliği içindeki tutumunu cinsiyetçi bir temelde eleştirdi.

Köşesinde adaletin temsili olan terazi taşıyan kadın figürünü çizen Selvi, “Yargı-iktidar ortaklığını” da kadını gebe bıraktırarak anlatmaya çalıştı. Karikatürde “İktidardan hamile kalan adalet”, karnını tutarak “16 Nisan’dan sonra iyice belirginleşti” diyor.

Dün geceden bu yana eleştiri alan karikatür için henüz Sefer Selvi ve Evrensel gazetesi tarafından yapılmış bir açıklama bulunmuyor. Evrensel gazetesinin hala sosyal medya hesabından kaldırılmayan karikatüre ise dün geceden beri tepki gösteriliyor. Kadınlar başta olmak üzere pek çok muhalif kesim, kadın bedeninin herhangi bir amaç için mizaha konu edilemeyeceğini vurguluyor.

Tepkilerin bir kısmı şöyle:

“Utanmayıp çizdiyse, Evrensel de bunu bastıysa o Ekmek ve Gül ekibine, onlarca tecavüz karşıtı takipçinize yazık”

“Bu çok çirkin bir karikatür olmuş, meseleleri cinsiyetçi benzetmelerle anlatmaktan vazgeçin, yeter”

“Özrü açıklamayı geçtim hala kaldırmamışsınız inanılmaz”

“Cinsiyetçilik yapmadan politik karikatür çizmek çok mu zor? O yaratıcı zekanızdan bu mu çıktı? ‘Evrensel ve cinsiyetçilik’ hiç yakışmadı”

“Hala duruyor. Kadın cinsini -erkek şiddetine-maruz bırakılan bir yerden çizmek cinsiyetçiliktir. Esas mesele neydi beyler.”

EN SON EKLENENLER