Enes ve Mahsum’un davası sonbahara kaldı

Diyarbakır’da 2006 yılında özel harekat polisleri tarafından öldürülen Enes Ata ve Mahsum Mızrak’ın vurulmasına ilişkin 11 yıldır süren dava Ekim ayına ertelendi.

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da 4 HPG’linin cenaze töreninin ardından çıkan olaylarda 3 özel harekat polisinin attığı gaz fişeklerinin başlarına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Enes Ata ile 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüyle ilgili başlatılan davanın duruşması Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık polisler katılmazken avukatları hazır bulundu. Enes Ata’nın babası Selamettin Ata, Mahsum Mızrak’ın annesi Besire Mızrak ile babası Hasan Mızrak da avukatlarıyla birlikte duruşmaya katıldı.

Heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtların okunmasıyla başlanan duruşmada avukat savunmalarına geçildi. Mızrak ailesinin avukatı Barış Yavuz savunmasında, dava boyunca katillerin korunduğuna vurgu yaparak, “Diyarbakır İl Emniyeti’nin 16.05.2007 tarihli yazısında söz konusu gaz fişeğinin ve silahın 3 polise zimmetlendiği belirtilmiştir. Mahkeme aşamasında 3 polise 3 farklı silah zimmetlendiği tespit edilip incelemeye gönderilmiştir. Emniyet aslında gerçek faili bilmektedir. Ancak verdiği yazılı cevaplarla gerçeğin üzerine kapatmaya çalışmaktadır. Delilin yok edilmesi sürecinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisin dahli vardır. 16.05.2007 tarihli yazıda o sonuca nasıl ulaşıldığının emniyetten sorulmasını istiyoruz. Çevre illerden gelen polislerin getirdiği mühimmatlar, konuşlandıkları yerler, silah kullanan personeller ve ne kadar mühimmatın kullanılıp geri getirildiği konusunda bilirkişi incelemesi yapılsın” dedi.

Sanık avukatları ise daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, müvekkillerinin beraatını istedi.

Savcı da daha önce verdiği mütalaayı tekrar etti.

Aranın ardından kararını açıklayana mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 3 Ekim’e erteledi. Avukatların talepleri ise oy birliği ile reddedildi.

EN SON EKLENENLER