Gündüz: Zorunlu din dersleri Emevi zihniyetinden gelme

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen zorunlu din derslerinin halen okullarda uygulanmasına bir tepki gösteren Sultan Gözü Kızıl Ocağı ve Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi Dedesi Erbay Gündüz, kızının girdiği liseye giriş sınavında kazandığı 221 puan ile zorla imam hatip lisesine kayıt yaptırıldığı ve din dersinin dayatıldığını söyledi.

Zorunlu din derslerine ilişkin Sultan Gözü Kızıl Ocağı ve Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi Dedesi Erbay Gündüz PİRHA’ya konuştu.

Gündüz, kızının puanından dolayı imam hatip lisesine yazıldıktan sonra yaşadığı sorunları şöyle anlattı:

“Kızım girdiği liseye giriş sınavında 221 puan aldı. Puanı gereği imam hatip lisesine yazılarak zorla din dersi dayatılıyor. Ancak ben bir Alevi inanç önderi olarak kızımın imam hatip lisesinde okumasını istemiyorum. Çünkü ben kızımın benim din anlayışıma ve inancıma göre yetişmesini istiyorum. İlçe milli eğitim müdürlüğüne bu sebeple 3 defa dilekçe verdim. Dilekçemin kabul edilmesi için Alevi olduğumu belirtmem gerektiğini ancak o zaman İstanbul Büyükşehir Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edileceğini söylediler. Ancak bir Alevi dedesi olarak çocuğumun din dersi görmemesi için verdiğim 3 dilekçe de kabul edilmedi.”

“ZORLA DİN DERSİ ÖĞRETİLMEMELİDİR”

Zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele yürüttüğünü vurgulayan Gündüz, “Tüm siyasi partilere zorunlu din derslerinin kaldırılması için başvurdum. Ve zorunlu din derslerine hep karşı geldim. Çünkü din Allah ve kul arasındaki bir ilişkidir. Çocuklarımıza biz din dersi ve eğitimi verebiliriz. Zorla din dersi çocuklarımıza öğretilmemelidir” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR BİLİMLE VE İLİMLE YETİŞMELİDİR”

“Beni razı etmeyen bir hükümete ben nasıl rızalık vereyim de çocuğumu imam hatip lisesinde okutayım” diyen Gündüz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Benim çocuğum bilimle ve ilimle yetişmelidir. Ben din karşıtı biri değilim. Ancak bir inanç önderi olarak Türkiye’deki Alevi çocuklarının üzerindeki baskıları ve zorunlu din dersi dayatmasını kaldırsınlar. Alevi çocukları daha özgürce yaşayabilsin ve din dersi almak isteyen kendi isteğiyle alsın.”

“CEMEVLERİMİZDE DÖRT KAPI KIRK MAKAMI ÖĞRETİYORUZ”

Sultan Gözü Kızıl Ocağı ve Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi Dedesi Erbay Gündüz sözlerine şunları ekledi:

“Biz cemevlerimizde dört kapı, kırk makamı öğretiyoruz. Mevcut müfredattaki Sünni İslam anlayışını öğretmiyoruz. Çünkü Sünni İslam anlayışı Emeviler’den günümüze gelen ve bize dayatılan bir anlayıştır. Bu nedenle çocuklarımızın zorunlu din dersi görmesine karşıyız.” 

Pirha

EN SON EKLENENLER