Cizre bodrumlarına takipsizlik Başbakan’a soruldu

HDP, Cizre’de kaldıkları bodrumlarda öldürülen 28 yurttaşa ilişkin yapılan suç duyurularının takipsizlikle sonuçlanmasını Başbakan Binali Yıldırım’a soruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilli Aycan İrmez, Şırnak’ın Cizre ilçesinde mahsur kaldıkları bodrumlarda yakılarak öldürülen 28 yurttaşa ilişkin yapılan suç duyurularına takipsizlik verilmesini meclis gündemine taşıdı.
İrmez, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“*Cizre’deki sokağa çıkma yasakları esnasında operasyon emri veren silahlı kuvvetlere mensup yetkililer görevlerine devam etmekte midir? Bu yetkililerden ‘FETÖ soruşturması’ kapsamında kaç kişi ihraç edilmiş ve/veya tutuklanmıştır?

* Cizre’deki bodrumlarda yaşamını yitiren 177 kişinin cenazelerinin yakıldığı ve paramparça olduğu; tanık beyanlarında, yayınlanan raporlarda, otopsi ve cenaze yıkama işlemlerini gerçekleştiren kişilerin ifadelerinde yer almıştır. Buna karşın, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘meşru müdafaa sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilememiştir’ hükmünde bulunularak şikayetlerle ilgili kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Karar doğrultusunda meşru müdafaanın sınırları nedir? Savcılık meşru müdafaa sınırlarını hangi hukuki, tıbbi, vicdani ölçülere göre değerlendirmiştir?

* Cizre bodrumlarının olduğu alandaki tüm yapılar tamamen yıkılmış ve buradaki binaların yapımı TOKİ’ye devredilmiştir. Cizre bodrumları ile ilgili hukuki süreç tamamlanmadan bu yapıların yıkılması ve ihaleye verilmesi, delillerin ortadan kaldırılması değil midir? Savcılık buna yönelik herhangi bir itirazda bulunmuş mudur?

* Cizre bodrumlarında yaşamını yitiren 177 yurttaşın kimliği tespit edilmiş midir? Otopsi işlemlerinde Minnesota Protokolü’ne uygun davranılmış mıdır? Bu yurttaşlar otopsi raporlarına göre yaşamlarını nasıl yitirmişlerdir?

* Cizre Bodrumlarında yaşamını yitirenlerle ilgili etkin bir soruşturma yürütülmüş ve deliller hukuka uygun olarak toplanmış mıdır? Soruşturma kapsamında Cizre Bodrumlarında yaşamını yitirenlerin ailelerinin ifadelerine başvurulmuş mudur?

* 2002 yılından bugüne kadar, cezai sorumluluk gerektiren eylemlerde faillerin kolluk güçleri olması hallerinde, soruşturmaların takipsizlikle sonuçlandığı dosya sayısı kaçtır? Kamuoyu vicdanında büyük yara açan böylesine önemli bir konuya dair Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?”

EN SON EKLENENLER