Doğa dostları katledildi!

İki gündür yakınlarının haber alamadığı doğa dostları Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti dün akşam saatlerinde jandarma ekipleri tarafından evlerinde av tüfeğiyle öldürülmüş olarak bulundu. Doğa katliamına karşı mücadele içinde olan Ali Ulvi Büyüknohutçu, Finike Kızılcık Yaylası’nda ocak açma işlemleri başlatan Bartu Mermer İşletmesi’nin taş ocağının Ali Çağrı’ya ait arazinin ortasından, izin almaksızın yol açtığını söylemişti

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Turunçova Asar önü mevkisindeki Kızılcık Yaylası’nda çiftlik evinde yaşayan ve bölgedeki sedir ormanlarında faaliyet yürüten mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınan Ali Ulvi Büyüknohutçu (61) ve eşi Aysin Büyük Nohutçu (61) dün akşam saatlerinde av tüfeğiyle öldürülmüş olarak bulundu. Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun yakın mesafeden yüz bölgesine av tüfeğiyle tek el, eşinin ise göğüs bölgesine ateş edilerek öldürüldüğü belirlendi.

Geçtiğimiz hafta evlerinin hemen yanında çıkarılan yangından son anda kurtulan çiftin taş ocaklarına karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle katledildiği iddia ediliyor. Olayla ilgili Ali Yumaç isimli bir kişi gözaltına alındı. Bu kişinin bir süreden beri bölgede dolaştığı ve 5 Mayıs’ta çıkan yangınında Yumaç tarafından çıkarıldığı ve bu nedenle Büyüknohutçu çiftinin avukatı tarafından Yumaç hakkında suç duyurusunda bulunmak için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

Ekoloji mücadelesinin içindeydiler

Finike’de sedir ormanları başta olmak üzere doğa katliamına neden olan mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınan Ali Ulvi Büyüknohutçu, Türk Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanlığı ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanlığını yapmıştı. Son olarak Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcülüğü’nü yürütüyordu.

Hukuki mücadele başlamıştı

Kızılcık Yaylası’ndaki asırlık çam ve sedir ağaçları, 12 taş ocağının faaliyetleri nedeniyle katledilmeye devam ediliyor. Dünya mirası olarak kabul edilen ve koruma altında olduğu için, bir tek dalını kırana hapis cezalarının verildiği Sedir ağaçları taş ocakları tarafından kökünden kesilerek yok ediliyor. Bölgede yaşanan ağaç katliamına karşı köylüler ve çevreciler, taş ocaklarını işleten firmaların faaliyetleri sırasında, yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ve kanunsuz uygulamalarda bulundukları gerekçesiyle Finike Kaymakamlığı başta olmak üzere birçok makama yaptıkları başvuruların sonuçsuz kalması üzerine hukuki mücadeleyle birlikte eylemler başlatılmıştı.

Mermer şirketleri ‘dağ kanunu’!

Bölgedeki doğa katliamına karşı mücadele içinde olan Ali Ulvi Büyüknohutçu, 2012 yılında yaptığı bir açıklamada, kanunsuzluk ve hukuksuzluğu sürdüren taş ocaklarının özel mülkiyetleri de pervasızca ihlal ettiğini söylemiş ve şirketlerin hukuk tanımazlığını gösler önüne sermişti. Büyüknohutçu, Finike Kızılcık Yaylası’nda, ocak açma işlemleri başlatan Bartu Mermer İşletmesi’nin taş ocağının Ali Çağrı’ya ait arazinin ortasından, izin almaksızın yol açtığını söylemiş ve şunları ifade etmişti, “Adeta dağ kanunu uygulayan bu işletmeler konusunda bölge sakinlerinin ilgili makamlara yaptığı başvurular bugüne kadar sonuçsuz kaldı. Madencilik Yasası’na göre sadece fundalık ve makilik bölgelerde kesim yapılarak maden ocağı veya taş ocağı açılabileceği hükme bağlanmışken, bölgede taş ocağı açmak için önce orman yok edilerek makilik alan yaratılıyor, sonra bu alana taş ocağı izni veriliyor. Alelacele kesilen çam ve sedir ağaçları, üstü brandayla sıkıca kapatılmış tırlarla, gözlerden kaçırılarak, bölge açık ve ormansız bir alan haline getiriliyor.” HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER