Zeynel Bey Türbesi tekrar taşınıyor!

650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşıma işlemi ikinci kez tekrar yapılıyor. Taşıma işlemine yönelik duyarlılık çağrısında bulunan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, ‘Taşıma sırasında Türbe’nin yıkılma tehlikesi yüksektir’ dedi

Şehriban Aslan /Êlih-Şûjin

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinde yapımı devam eden Ilısu Barajı’nın altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin bugün tekrardan taşınacağı iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde de türbe taşınmak istenmiş fakat işlem başarısız olmuştu. Türbenin taşıma işlemlerinin bugün olacağı iddiasında bulunan Heskîfliler, “Herkese 19 Mayıs’ta taşınacağı söylendi. Fakat öğrendik ki, kimseye duyurmadan, sessiz sedasız bir şekilde taşıyacaklar” dedi.

‘Çökmesi ve kırılması olasıdır’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Hasankeyf Matters ve Batman Ekoloji Meclisi, daha önce Zeynel Bey Türbesi’nin taşıma projesi için yaptıkları incelemede şu değerlendirmelerde bulunmuşlardı: “Türbenin 2 km uzağa taşınması planlanıyor. 2 km uzunluğundaki yol çalışmaları devam ediyor. Türbenin altına platform yerleştirilmiş durumdadır. Taşıma sırasında yıkılma tehlikesi yüksektir. Türbenin kubbesinde çatlak bulunmaktadır. Türbe, yerden 90 cm kaldırılarak araca yüklenmesi ve taşıma işlemi süresince sürekli titreşime maruz kalacaktır. Bundan dolayı türbenin kubbesinin çökmesi ve kırılması olasıdır.”

Fotoğrafçıya sınır dışı!

Türbenin taşınması ile ilgili haber yapmak için ilçeye gelen National Geographic fotoğrafçısı Fransız gazeteci Mathias Depardon, gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı. Sınır dışı işlemleri için Dîlok’taki (Antep) Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen Depardon’un avukatları, sınır dışı işleminin iptali için başvuruda bulundu. Konuya ilişkin ortak bir açıklama yapan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Matters, “Bu gözaltı Türbesi’nin taşınmasının kamuoyundan uzak gerçekleştirilmek istendiğini gösteriyor” dedi.

Duyarlılık çağrısı

Girişim üyeleri bugün yapılacak olan taşıma işlemine karşı “Hasankeyf tarihi bir öneme sahip. Zeynel Bey Türbesi 650 yıldır ayakta, fakat taşınma işlemi esnasında yıkılma olasılığı çok yüksek. Tüm kurum ve kuruluşların buna duyarlılık göstermesi lazım” çağrısı yaptı.

EN SON EKLENENLER