Esad’dan Erdoğan’a ağır sözler: DAİŞ’ten ayırmak mümkün değil

Suriye Devlet Başkanı Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “DAİŞ ile aynı ideolojide” ve “teröristlerin garantörü” olmakla suçladı. Esad, “Erdoğan’ın DAİŞ, Nusra Cephesi ve Müslüman Kardeşler’in aynı ideolojiye sahip olduğunu ve birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını” söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Belarus televizyonu ONT’ye verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik ciddi suçlamalarda bulundu. DAİŞ, El Nusra Cephesi ve Müslüman Kardeşler’in ideolojileri arasında hiçbir farkın olmadığını söyleyen Esad, “Erdoğan’ın da Müslüman Kardeşler’in ideolojisine sahip olduğunu, dolayısıyla tüm bunları birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını” öne sürdü. Suudi Arabistan ve Katar rejimlerinin de aynı ideolojiye sahip olduklarını savunan Esad, tüm bu ülkeleri “ABD’nin elindeki birer edat” diye niteledi.

Esad’ın Erdoğan’a yönelik suçlamalarını Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından aktardı. Deutsche Welle Türkçe’nin geçtiği haberde, Esad’ın “Erdoğan’ın DAİŞ ile ideolojileri bir” şeklindeki iddiasını, Türkçe internet sitesinde manşete taşıdı.

Röportajda, geçen hafta Astana’da Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan “güvenli bölge” anlaşmasına da değinen Esad, bu planı, muhaliflerin Şam rejimiyle “uzlaşması” için fırsat olarak tanımladı. Esad, söz konusu bölgelerin temel amacının sivil vatandaşların güvenliğini sağlamak ve silahını teslim etmek isteyenlere yeni bir fırsat tanımak olduğunu belirtti.

Esad, Şam rejiminin “başından beri desteklediği güvenli bölge anlaşmasının” başarılı olup olmayacağının ise “tamamen silahlı gruplar ve terörü destekleyen devletlere bağlı olduğunu” söyledi. Esad, Astana görüşmelerinde Rusya ve İran’ın Suriye’deki “meşru devletin”, Türkiye’nin “terör örgütlerinin garantörü” olduğunu savundu.

EN SON EKLENENLER