Hamidiye Kışlası için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Mimarlar Odası tarafından, Mersin’deki Hamidiye Kışlası için açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bir süredir tartışma konusu olan 1904 yılında II. Abdülhamid döneminde Mersin’de Hamidiye Alayları kışlası olarak inşa edilen Mersin Kışlası’nın imara açılmasına yönelik yapılan itirazlar yerinde bulundu. Mimarlar Odası tarafından açılan davada Mersin 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: “Yönetmeliğin 18/3. maddesinde, hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan koruma bölge kurulu kararlarına karşı Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edilemeyeceğinin ve dolayısıyla yapılan itirazların da incelenemeyeceği açık olup, buna rağmen, anılan Kurul Kararının sayısallaştırılması amacıyla alınan Adana Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Kararına yapılan itirazın değerlendirilmesi sürecinde, itiraz edilmesi hukuken mümkün olmayan 20/09/1995 tarihli kararın da değerlendirilmesi sonucu tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.”

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sakar, “Bu bizim için değerli bir karar. Biz istiyoruz ki burayı halk kullansın. Burası yapılaşmaya açılmasın. Kente bir değer katsın” dedi. Yargı sürecinin devam edeceğini ifade eden Sakar, Mersin halkının bu alanı kullanabilmesi için gayret göstermeye devam edeceklerini aktardı.

EN SON EKLENENLER