Yaylacılar ‘yasak’ dinlemeyecek

Gürpınar’ın Yolaşan Mahallesi’nde geçimini küçükbaş hayvan besiciliği yaparak sağlayan yurttaşlar, her yıl çıktıkları yaylalara konulan yasağı dinlemeyeceklerini ve yaylalara çıkacaklarını söyledi.

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yolaşan (Norkox) Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini küçükbaş hayvan besiciliği yaparak sağlayan yurttaşlar, her yıl çıktıkları yaylaların “güvenlik” gerekçesiyle yasaklanmasına aldırış etmeyeceklerini ve bu yıl yaylalara çıkacaklarını söyledi.

‘YAYLAYA ÇIKMA HAZIRLIKLARIMIZ SONA ERDİ’

Havaların ısınması ile beraber yaylaya çıkma hazırlıklarının sona erdiğini dile getiren Suna Tuncer, “Her yıl Mayıs ayının 20’sinde yaylaya çıkıyoruz. Çadırlarımızı, çitlerimizi, kazanlarımızı, peynir ve yağ bidonlarımız hazır. Bir hafta içinde yaylaya çıkacağız. Havalar ısındı mı hayvanları köyde tutamıyoruz. Sıcaktan dolayı hayvanlar zerik (sarılık) hastalığına yakalanıyor ve telef oluyor” diye konuştu.

TEK GEÇİM KAYNAKLARI KOYUNLAR

Yaylaya çıkmak için hazırlıklarını tamamlayan yurttaşlardan Suna Tuncer, yaylalara çıkardıkları koyunlardan elde ettikleri peynir ve yağı satarak geçindiklerini dile getirerek, “Eşim kanser hastası ve 5 çocuğum var. Sabah uyandığımda ahıra gidiyorum. Çocuklardan önce koyunlarla ilgileniyorum. Tek geçim kaynağımız koyunlardan elde ettiğimiz süt, çünkü evde çalışan yok. Koyunlar olmazsa çoluk çocuk perişan oluruz” dedi. Her yıl koyunları otlattıkların yaylaların yasaklandığını ifade eden Tuncer, “Artık yaylaları yasaklamasınlar. Köyümüzde herkes hayvanlarını yaylaya çıkarıyor. Geçen yıl da yaylalar yasak dediler. Ancak biz çıktık çıkmak zorundayız. Çıkmazsak aç kalacağız” diye konuştu.

‘FABRİKA VARDI DA BİZ Mİ ÇALIŞMADIK’

Ailesinin yıllardır koyun besiciliği yaptığını ve başka iş bilmediklerini söyleyen İsmail Tunç, “Kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Atalarımız babamız da bu işi yapıyordu. Fabrika vardı da biz mi çalışmadık? Siz söyleyin ne iş yapalım?” diyerek, konulan yasağı dinlemeyecekleri söyledi.

40 KOYU TELEF OLDU

Geçen yıl konulan yasak nedeniyle koyunlarının telef olduğunu belirten Tunç, “Şu anda 100 koyunum var. Geçen yıl 140 koyunum vardı. Yayla yasakları yüzünden koyunlarımı yaylaya çıkaramadım. Sıcaktan dolayı 40 koyunum telef oldu. Emeğimiz çöpe gitti. Yaşamımız koyun besiciliği üzerine kurulmuş. Yaylalarımızdan ellerini çeksinler, yasakları kaldırsınlar” diye konuştu.

‘YAYLALAR BİZİM VE GİDECEĞİZ’

Yaklaşık 5 aydır yaylaya çıkmak için hazırlık yaptıklarını dile getiren Perişan Tunç ise, “Yaylaya çıkmak için çitlerimiz, çadırlarımız, kazanlarımız ve bidonlarımız hazır. Kamyonlara yükleyeceğiz. Önce koyunlarımızı göndereceğiz. Sonra biz gideceğiz. Kurban bayramına kadar bütün bidonları peynir, yağ doldurup getireceğiz. Diyorlar yaylalar yasak. Yasak dedikleri yaylalar bizim atalarımızın, babalarımızın yaylaları. Yaylalar bizim ve yaylalarımıza gideceğiz” dedi.

EN SON EKLENENLER