Çocuklar fuhuşa zorlanıyor bilen herkes susuyor!

Êlih’te bir çocuğun fuhuşa zorlanması sonucu yaşadığı gebelik ile bir skandallar silsilesi ortaya çıktı. Kentte özellikle politik ailelerin çocuklarını hedef alan kişilerin onlarca çocuğu fuhuşa zorladığı, tüm bunların bilinmesine rağmen kentin sessizliğe büründüğü öğrenildi

Şilan Özhan-Şehriban Aslan/Êlih-Şûjin

Êlih’te (Batman) 14 yaşındaki G. isimli çocuk aylar önce Yıldız Ç. isminde bir kadının işlettiği kuaförde çalışmaya başladı. İş yerinde içtiği ayranın ardından bayılan ve uyandığında kendini kanlar içinde bulan çocuk, durumu kimseye anlatamadı ve işyeri sahibi Yıldız Ç. tarafından fuhuşa zorlandı. Çocuğun maruz kaldığı cinsel istismar yaşanan gebelik sonucu ortaya çıktı. Çocuğun ifadeleri sonucunda, Yıldız Ç., esnaf Şakir A. ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve olaydan 5 gün önce Hac’dan geldiği öğrenilen muhtar Abdulkadir T. tutuklandı. 18 Nisan’da ilk duruşması görülen olayda G. isimli çocuk, Sosyal Hizmetler Kurumu’na gönderilirken dosyaya da gizlilik kararı getirildi.

Kefaletle serbest bırakıldılar!

Yüzlerce kişinin fail olduğu ve herkesin bilip de sustuğu olayda edinilen bilgilere göre 30’yakın kişinin ifadesi alındı. Ancak gözaltına alınan erkeklerin “kentin tanınmış isimleri olduğu için” kefaletle serbest bırakıldığı ise iddialar arasında. G.’nin maruz kaldığı istismarın ardından kentte çok sayıda çocuğun da aynı şekilde fuhuşa zorlanarak istismara maruz kaldığı ortaya çıktı.

Politik ailelerin çocukları hedef

Sistematik olarak çocukları fuhuşa zorlayan kişilerin özellikle politik ailelerin yaşadığı Petrol, Cudi, Bağlar ve Bayındırlık mahallelerindeki kız çocuklarına yöneldiği belirtildi. Yıldız Ç. ile Sabri Ç.’nin; Cudi, Bağlar, Çamlıtepe ve merkez mahallelerde farklı zamanlarda açtığı kuaförlerde çocukları fuhuşa zorladığı ve organize ettiği iddia edildi. Kuaförler dışında bazı kafe ve evlerin de çocukları fuhuşa zorlamak amacıyla kullanıldığı öğrenildi. Bu evlerden birinin ise, Batman Bölge Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu çevrede tutulduğu iddia edildi. Bazı kız çocuklarının kaçırılarak fuhuşa zorlandığı ise, ailelerin Halkların Demokratik Partisi’ne başvurması sonucu ortaya çıktı.

Uyuşturucu çeteleri ile bağlantılı

Çocukları fuhuşa zorlayan Yıldız Ç.’nin, çocukların videolarını çektiği ve bu videoları da 14 bin TL’ye sattığı öğrenildi. Aynı zamanda bu kişilerin kültürel yozlaşmayı geliştirmek için özellikle Kürdistan kentlerinde geliştirilen uyuşturucu çeteleri ile de bağlantılı olduğu ve çocukları bağımlı yaptığı da öne sürüldü. Yıldız Ç. ve Sabri Ç.’nin oğullarının ise, özel harekat polisliği yaptığı edinilen bilgiler arasında.

Bilen herkes susuyor!

Çocukların ailelerinin ise; durumu gizli tutumaya çalıştığı, G.’nin ailesinin de eşyalarını dahi almadan kenti terkettiği öğrenildi. Durumun kentte birçok kişi tarafından bilinmesine rağmen tepki oluşmaması, basına yansımaması ve yalnızca 3 kişinin tutuklanması da ayrıca dikkat çekiyor.

‘Batman kör, sağır, dilsiz’

Êlih’in yerel gazetesi olan Sonsöz gazetesinden Hatice Türkan ise, bu duruma sessiz kalmayarak yaşananları 7 Mayıs’ta köşesine taşıdı. Türkan köşesinde, “Haber takibini yapmak için çırpınmamıza rağmen, ne yazık ki gerekli bilgilere ulaşamadık. Tanınmış şahısların olduğu dosya için gizlilik kararı alınmış olmalı ki, yeterli bilgilere ulaşamadık. Çareyi baroyu aramakta bulduk” dedi. Yazısında hiçbir dernek, sendika, siyasi parti ya da kadın kurumlarından olayla ilgili bir açıklama yapılmadığını söyleyen Türkan şu sözleri ifade etti: “Batman adeta kör, sağır ve dilsizi oynadı… Baro ve kadın derneklerine yönelik eleştirileri makalemize taşıdık. Fakat kaleme aldığımız yazılardan sonra, baronun konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmasını beklerken, ne yazık ki baronun istismar olayları karşısındaki savunma ve bize karşı suçlamalarını son yaşanan çocuk istismarı ile ilgili tek satır bile yazmayan başka bir gazetenin sayfalarından okuduk.”

TJA: Müdahale edeceğiz

14 yaşındaki G.’nin cinsel saldırıya maruz kalmasının, kadın kurumlarının kapatılmasının sıkıyönetim uygulamaları ile bağlantılı olduğunu belirten TJA, konuya ilişkin gerekli mücadeleyi geliştireceklerini belirtti.

 

EN SON EKLENENLER