Diyarbakır’da ‘Dil ve Toplum’ paneli

Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da “Dil ve Toplum” konulu panel düzenlendi.

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme İnisiyatifi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de, “Dil ve Toplum” konulu panel düzenledi. KHK ile kapatılan Kurd a PEN, KURDİ-DER, Ahmedê Xanê Akademisi ve Ferzad Kemanger İlkokulu yönetici ve eğitmenlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı panelde, dil bilimci Nesrin Navdar, siyasetçi Rıfat Roni ve gazeteci Mehmet Ali Ertaş konuşmacı olarak katıldı.

‘BASKILARA KARŞI ANADİLİN ÖNEMİNİ ANLATMALIYIZ’

Panelde ilk olarak konuşan Navdar, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Devlet aklı anadilin bir halk için ne kadar hayati bir önemde olduğunu iyi bildiği için Kürt dili üzerinde de yoğun bir baskı kuruyor. Bizlerin de bu baskılara karşı halka anadilin önemini anlatabilmemiz lazım. Özellikle dil bilimciler halka çok açık bir şekilde anadilimizin önemini anlatabilmeli. Bölgede bunu bir an önce yapabilmeliyiz” dedi.

Kürtçe eğitim veren okulların kapatılması karşısında alternatifsiz kalındığı eleştirisi yapan Navdar, Kürtçe’nin geliştirilip yaygınlaştırılması için herkesin sokak ve evleri eğitim alanına çevirmesi gerektiğini vurguladı.

‘HALK SİYASETÇİLERİN KONUŞTUĞU DİLDE TANINIR’

“Siyaset ve dil” başlığında konuşan Roni ise, siyasetçilerin kendi halkının diliyle siyaset yapması gerektiğini belirterek, şunları aktardı: “Siyasetçiler hangi dilde konuşursa halkı da o dilde anlaşılır. Kürt dilinin bilinip gelişmesinde en büyük rol Kürt siyasetçilerinin, milletvekillerinin ve seçilmişlerinin omzuna düşmektedir. Yıllardır birçok Kürt dil kurumu kuruldu ve toplum üzerinde olumlu yönde bir etkide bulundu. Kürt siyasetçiler de Kürt dilini koruma göreviyle seçildi.”

Kürt basınına dönük baskılara dikkat çeken gazeteci Mehmet Ali Ertaş ise, “Gazeteciler toplumun dilidir. Bu yüzden de her daim devletin baskı ve engellemeleri ile karşılaşmışlardır. Toplumun gerçeklerden haberdar olmasını engellemek için gazeteciler öldürüldü, tutuklandı, gözaltına alındı. Toplumun dili olduklarının farkında olan özgür basın çalışanları da tüm engellemelere rağmen yaşananları kamuoyuna duyurmayı başardı” dedi.

Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

EN SON EKLENENLER