Kadın siyasetçiler ‘Boyun eğmeyiz’ diyor

Eşbaşkanlık sistemi ve eşit temsiliyetle kadınların siyasete katılımının önemli kilometre taşlarından olan HDP’ye yönelik baskılardan en çok kadın vekiller nasibini alıyor. HDP’li kadın vekiller, ‘Baskılara boyun eğecek değiliz’ diyor

Eşbaşkanlık sistemi ile Türkiye siyasetine kadının iradesini taşıyan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte Amed Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da vekilliği düşürüldü. Eşbaşkanlar ve milletvekillerinin yanı sıra eşbaşkanlık sistemini benimseyen iki parti; HDP ve DBP’nin yüzlerce kadın siyasetçisi de, ya tutuklu ya da haklarında açılan soruşturmalar kapsamında yargılanıyor. Kadın örgütleri ise bu durumu “Kadının siyasetteki iradesi engelleniyor” olarak yorumluyor.

Hukuki değil siyasi

HDP’nin yargılanan bir diğer kadın milletvekili de Sibel Yiğitalp. Hakkında zorla yakalama kararı verilen Yiğitalp, tüm bunların ‘hukuki değil siyasi bir yaklaşım’ olduğunu söylüyor. Gazete Şûjin’a konuşan Yiğitalp, haklarında zoraki hazırlanmış bir iddianame olduğunu ve kendilerinin yaşanan yüzlerce hukuksuzluğu dile getirdiği için yargılandıklarını vurguluyor. Yiğitalp, “Şuan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey barıştır. Biz de bunun için çaba harcıyoruz” diyor.

En fazla direnen kadınlar oldu

Yine hakkında soruşturma açılan ve daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca da, HDP’nin kadın iradesini Meclis’e en yüksek taşıyan parti olduğuna dikkat çekiyor. 7 Haziran seçimlerini hatırlatan Uca, HDP’nin o dönem en yüksek kadın vekil sayısı ile meclise girdiğini ve 7 Haziran’ın ardından hükümetin başlattığı savaşa direnenin de yine en fazla kadınlar olduğunu söylüyor. Uca, “HDP’li kadın vekilleri meclisten uzak tutarak öç alıyorlar” diyor.

Bu karar sadece AKP’ye ait değil

Alınan bu kararların yalnızca AKP’ye ait olmadığını ve bir AKP-MHP-CHP ittifakının sonucu olduğunu vurgulayan Uca, sözlerine şöyle devam ediyor: “Devlet kadın özgürlük mücadelesinin önünü kapatmak için elinden geleni yapıyor. Kadınlar üzerinden siyaset yürütüyor. Figen’le başlayan vekillik düşürme, Nursel’le devam ediyor. Yarın başka bir vekilimize de bunu yapacaklardır. Bu şekilde HDP’nin meclisteki gücünü azaltmak istiyorlar. Onlar yollarımızı kapattıkça biz ısrarla mecliste demokratik bir mücadeleyi savunuyoruz. Biz boyun eğecek değiliz, milyonların iradesine el koyamazlar. Milyonların sesini kısmak isteyenlerin karşısında dimdik duracağız.”

AMED

EN SON EKLENENLER