Aladağ köylüleri: Yollarımız olsaydı çocuklar canlarından olmayacaktı

Tehlikelerle dolu yollar aşıldıktan sonra ulaşılan Aladağ’ın dağ yamacında bulunan köyler, kaderine terk edilmiş. Artık yollarının yapılmasını isteyen köylüler, “Yollar yapılmış olsaydı köye servis olurdu. Çocuklar evine gelir, belki canlarından olmayacaklardı” dedi.

Adana’nın dağlık ilçelerinden olan Aladağ, Süleymancılara ait kız öğrenci yurdundan yaşanan yurt faciasıyla Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemine oturmuştu. 29 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen faciada 11 çocuk ve 18 yaşındaki bir eğitmen yaşamını yitirmişti. Kaderine terk edilen Aladağ’ın durumu ise yurt faciası ile birlikte gözler önüne serilirken, faciada yaşamını yitiren öğrencilerin cenazelerini taşıyan ambulansların dağ yollarında kalması hafızalardaki yerini koruyor.

SARP VE YOKUŞLU YOLLAR…

Çoğu dağ zirvesinde olan Aladağ’ın köylerine ulaşmak bir hayli zor. Köylere sarp ve yokuşlu dağ yolunu aştıktan sonra ancak ulaşılıyor. Bu yollarda asfaltın olmayışı ve daha çok taş ile mıcırlı oluşu da kazalara davetiye çıkarıyor. Aladağ merkezden 35 kilometre uzaklıkta bulunan Karahan köyüne giden yolun mıcırlı olması nedeniyle ulaşmamızda bir hayli zor oldu.

Araçla önce mıcırlı yolla dağı tırmanmaya başladık. Tırmanış sırasında ise aracımız sürekli durdu. Bazen aracı iteleyerek, bazen yaya ve bazen de yolun ortasında bulunan taşları kaldırarak devam edebildiğimiz yolculuğun korkulu dakikaları ise yolun yarısında 39 viraj olarak bilenen uçurumlu ve sarp yolu
geçmek oldu. Zorlu ve tedirgin bir yolculuğun ardından ise nihayet köye ulaşabildik.

‘2010 YILINA KADAR KİMSE BURALARI BİLMEZDİ’

Yurt faciasından sonra köylerine milletvekili veya Bakan gelecek diye bazı yolların düzeltildiğini belirten köylüler, kullanmak zorunda kaldıkları tehlikeli yollardan dert yandı. İsmini vermek istemeyen bir köylü, “2010 yılına kadar bu köylerde ne olduğunu kimse bilmezdi. Tabi köyler, büyükşehire bağlanınca, bizim de yaşadığımızı bildiler. 1999 yılında bu alanda bir köprü yaptılar. Ondan önce ise insanlar geçemezdi. Şimdi ise de yolların hali kötü” dedi.

‘YOLLAR YAPILSAYDI ÇOCUKLAR CANLARINDAN OLMAYACAKTI’

35 yıldır Karahan köyünde ikamet ettiğini söyleyen Osman Demir de, ayda en fazla birkaç kez Aladağ merkeze gittiklerini söyledi. Demir, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: “Kışın bu köylere giden yolları kullanmak imkansız oluyor. Yağmur yağdığında da kullanamıyoruz. Yağmur yağdığında kayma ihtimali olduğu için araç geçmiyor bu yoldan. Hastamız olduğunda omzumuzda taşırdık eskiden. Şimdi biraz da olsa araba geçiyor ama kışın araba geçmesi çok zor oluyor. Bu yolların yapılmasını istiyoruz. Yollar yapılmış olsaydı köye servis olurdu. Çocuklar evine gelir belki canlarından olmayacaklardı.”

‘ELEKTRİK TRAFOSU 1980 YILINDA YAPILDI’

Yollarının yapılması için Aladağ Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdiklerini ifade eden Kışlak Mahallesi Muhtarı Veli Bulut, yolun ihalesinin verildiğini ancak sadece 12 kilometresinde çalışma olduğunu dile getirdi. Bulut, “Şimdi bu ihale iptal olmuş. Ancak yine yolun yapılacağını, ihale aşamasında olduğunu söylüyorlar. Biz bu yolun yapılacağını düşünmüyoruz. Belli zamanlarda hizmet alabiliyoruz. İstediğimiz şey 12 kilometrelik yolun bir an önce yapılmasıdır. Yollar toprak ve taşlık olduğu için kışın ulaşım sıkıntısı çok çekiyoruz. Yine, içme suyu ve elektrik sıkıntısı yaşıyoruz. Elektrik trafosu 1980 yapıldığı için değiştirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER