Ataselim: Direnen kadınların ülkesi burası

Kadın cinayetleri her geçen sene artış gösterirken, 2017’nin sadece ilk 4 ayında 132 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Bu toprakları ölü kadınlar ülkesine çevirmiş olabilirler. Ama unutmayalım sadece ölü kadınlar değil, direnirken öldürülen ve direnen kadınların ülkesi burası” dedi.

Olağanüstü Hâl’in (OHAL) sokaklarda arttırdığı erkeklik nedeniyle kadına yönelik şiddet ve cinayetler her gün artış gösteriyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2017 Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayında 132 kadın öldürüldü. 75 kadın cinsel şiddete maruz kalırken, 144 çocuk ise istismara maruz bırakıldı.

4 AYDA 132 KADIN KATLEDİLDİ

2017 Ocak ayında 37 kadın katledildi, 34 çocuk istismara maruz bırakıldı ve 14 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı illerin başında ise İzmir, İstanbul, Balıkesir, Trabzon, Urfa, Giresin ve Kocaeli geldi. Şubat ayında ise, 30 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 1’i engelli olmak üzere 14 çocuk istismara maruz bırakıldı. 19 kadına da cinsel şiddet uygulandı. Bu ay içerisinde yaşamını yitiren kadınların 3’ü ise devlet koruması altında öldürüldü.

Mart ayında da 35 kadın öldürüldü, 63 çocuk istismara maruz bırakıldı, 14 kadına cinsel şiddet uygulandı. Mart ayında kadın cinayetinin en çok yaşandığı illerin başında İstanbul, Bursa, Antep, Malatya ve Hatay geldi. Yine bu ayda 29 çocuk annesiz kaldı. Nisan ayında 30 kadın öldürüldü. 33 çocuk istismara maruz bırakıldı, 28 kadın cinsel şiddete uğradı. Cinayetlerin yaşandığı illerin başında İstanbul, Adana ve Bursa gelirken, bu ayda da 17 çocuk annesiz kaldı.

HER YIL KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR

Verilere bakıldığında kadın cinayetlerinde dur durak bilmeyen bir tırmanışın olduğu gözleniyor. 2013 yılında 237 kadın, 2014 yılında 294 kadın, 2015’te 303 kadın, 2016 yılında 328 kadın en yakınındaki erkekler tarafından öldürülürken, 2017’nin sadece ilk 4 ayında 132 kadın yaşamını yitirdi.

‘BU ÜLKE DİRENEREK ÖLEN KADINLARIN ÜLKESİ’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, artan kadın cinayetlerini değerlendirdi. “Bu hız ile 2017 yılında kaç kadının öldürüleceğini düşünmek bile dehşet verici” diyen Ataselim, “Yıllara baktığımızda oluşan bu artış tamamen kadınların artık daha fazla özgürlük istemesi, kendi hayatına dair kararları verme kararlılığı karşısında kadınları koruyan politikaların geliştirilmesi yerine kadın düşmanlığının sürekli beslenmesi ile açıklayabiliriz” dedi.

Erkek egemenliği ve onun temsilcisi iktidarın kadın kazanımları karşısında pes etmeyeceğini söyleyen Ataselim, kendilerinin de pes etmeyeceğini ifade etti.
Ataselim, “Bu toprakları ölü kadınlar ülkesine çevirmiş olabilirler ama unutmayalım sadece ölü kadınlar değil, direnirken öldürülen ve direnen kadınların ülkesi burası” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER