Aykol: Erdoğan fotoğraf çektirmeye gidiyor

Gazeteci Hüseyin Aykol, Trump-Erdoğan görüşmesinde Türkiye açısından Rojava’nın, ABD açısından ise İran’ın temel gündem olacağını söyledi. Aykol, Zarrab dosyasının ayrıntılandırılması halinde konunun eski bakanlara ve Erdoğan ailesine kadar uzanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzun süredir beklediği ABD ziyareti ve Donald Trump görüşmesini yarın gerçekleştirecek. Erdoğan’ın ziyaretinin arifesinde Suriye Demokratik Güçleri’ne (QSD) silah verilmesi gözleri yarın gerçekleştirecek olan ziyarete çevirdi. Kürt sorunun konuşulacağı, Rızza Zarrab meselesinin gündeme gelmesi beklenen ziyaret, Türkiye ABD ilişkilerini de yakından ilgilendiriyor.

‘ERDOĞAN’A VERİLECEK GÖREVLER NETLEŞİNCE ÇAĞRILDI’

Dış politikayı yakından izleyen gazeteci Hüseyin Aykol, Erdoğan’ın bu görüşmeyi çok öncesinden beklendiğini ancak yeni oyalandığını hatırlatarak, “Trump, Erdoğan’dan önce ilgili, ilgisiz birçok kişi ile görüştü. Trump Erdoğan’ı bekletiyordu ve ilk görüşme bu ay sonunda yapılması beklenen NATO zirvesinde olması bekleniyordu. Ancak referandumdan sonra özellikle Erdoğan’a verilecek görevler netleşmeye başlayınca Erdoğan ABD’ye çağrıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Aykol, bu tür görüşmelerden önce dışişleri bakanları ve büyükelçilerin bir araya geldiğini “Biz de 3 önemli isim oraya gönderilmişti. Erdoğan’ın beklentileri konusunda bir zemin yoklaması yapılmıştı. Erdoğan gitmeden YPG’ye verilecek silahların kararnamesi imzalandı. Silahlar YPG’ye verilmeye başlandı. Bu da Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılmasının asla olmayacağının göstergesidir” diye konuştu.

ERDOĞAN NEDEN ABD’YE GİDİYOR?

Muhalefetin “ABD’ye gitme” yaklaşımını Erdoğan tarafından reddedildiğini hatırlatan ve bunun Erdoğan açısından haklı gerekçelerinin olduğunun altını çizen Aykol, şöyle dedi: “Erdoğan beklentilerinin hiç birinin gerçekleşmeyecek olmasına rağmen dünya liderlerinden biriyle fotoğraf çektirilmesi tartışılan şaibeli referandumun kabul edildiği, referandumun Erdoğan’ın kazandığı görüntüsü verilecektir.”

‘BAKANLARA KADAR SİRAYET EDER’

Erdoğan’ın Rojava meselesi ve “Rakka’ya bizde katılalım” taleplerinden başka beklentilerini olduğunu dile getiren Aykol, “FETÖ ve Zarrab” konularının da bu beklentilerin başında geldiğini söyledi. Aykol, şunları dile getirdi: “Gülen konusunda Trump bu yargının işi diyecektir. Ama Erdoğan daha çok Zarrab’ın bırakılması, davanın fazla dallanıp budaklanmadan yürütülmesini isteyecektir. Trump da ‘ben bu davayı savcıyı görevden aldım gerisi yeni gelene ben karışamam’ diyecektir. Trump’ın bu konuda bir söz verebileceğini sanmıyorum. Ama bazı pazarlıklar olabilir. Eğer bu dava dallanıp budaklanırsa, görevden alınan bakanlar ABD’ye gidemezler. ABD’ye giderlerse tutuklanırlar, bu Erdoğan’ın ailesine, oğlu Bilal’e kadar uzanabilir. Trump tabii ki yargıya karışamaz ama başka formüller bulunabilir. Bunlar konuşulacak.”

TÜRKİYE İRAN SAVAŞI MI?

Aykol görüşmede Trump açısından Suriye’den çok İran’ın önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İran’ın Suddi Arabistan’ı Mekke, Medine hariç dümdüz ederiz açıklaması çok önemli bir açıklama. Suudi Arabistan’ın bölgedeki en önemli müttefiki Türkiye olduğuna göre İran, Suudi Arabistan kapışmasında Türkiye’nin müdahil olması istenecektir. Erdoğan’da bu işi kabul edebilir. İran Türkiye arasında sınırda bir savaş yaşanması çok zor. 1639 Kasr-ı Şirin’den beri Türkiye İran savaşmıyor. Ama İran’ın Suudi Arabistan’a saldırması halinde Türk ordu birlikleri, ki körfezde üsler kuruyorlar bu şekilde savaşa katılabilirler. Bu gerçekten Türkiye’yi yönetenlerin aklını başına alması gerekir. İçeride yöneteme sıkıntısını Erdoğan yönetimi böyle bir savaş ile ortamıyla unutturmak istiyor. O nedenle halkların Erdoğan’ın savaş çıkarma anlayışına karşı çıkması gerekir.”

TÜRKİYE YPG KONUSUNDA ÇOK ISRAR EDERSE

Aykol, Kürt sorunun uluslararası bir sorun haline gelmesini de değerlendirerek, Suriye’de fiilen otonom, federal bir yapı kurulmaya başlandığını, Salih Müslim’in Elize Sarayı’nda ağırlanmasını uluslararası meşruiyet kazanma olarak değerlendirdi. Bunun Türkiye’yi “kadim Kürt düşmanlığı” üzerinden endişelendirdiğini vurgulayan Aykol, şunları söyledi: “YPG konusunda ABD’nin geri adım atması beklenmediği gibi bu konuda çok inat ederlerse, ‘YPG, PKK’nin uzantısıdır, onlar da teröristtir’ şeklindeki ısrarları, ters teperek, PKK’nin terör listesinden çıkarılmasına neden olabilir. Bu hemen değil ama uzun vadede gerçekleşecek bir durumdur.”

EN SON EKLENENLER