Başbakan Yıldırım: ABD bizi yeterli bulmadı YPG ile işbirliği yaptı

İngiltere dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin Rakka operasyonu konusunda “Biz hazırız” diyen Türkiye’yi yeterli bulmadığını, YPG ile işbirliği yaptığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Somali konferansına katıldığı İngiltere’nin başkenti Londra’dan dönüşünde uçakta açıklamalarda bulundu. Yeni Şafak gazetesinden Kemal Öztürk’e konuşan Yıldırım, ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) silah yardımı yapması konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptıkları görüşmeyi anlatan Yıldırım, görüşmenin verimli ve faydalı geçtiğini ileri sürdü. Yıldırım, Mattis’in “Neden YPG ile işbirliği yapıyorsunuz” sorularına cevap vermekten zorlandığını ancak daha sonra, “Bu bir seçim değil bir mecburiyet” dediğini savundu.

BİZİ RAKKA İÇİN YETERLİ BULMADILAR

Yıldırım, “Türkiye’nin diğer örgütlere gerek kalmadan Rakka operasyonu için ne gerekiyorsa biz yapmaya hazırız” şeklindeki teklifinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: “Bütün bunları anlattık, ancak herhalde onlar yeterli görmemişler, yani Türkiye’nin teklifini Rakka’daki operasyonu yapacak kapasitede görmemişler, daha doğrusu onların askerleri, sahadakiler bu bizim tekliflerimizi yeterli bulmamışlar.”

Yıldırım, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ABD’nin yeni yönetimine biraz zaman tanınması gerektiğini savunarak, İngiltere’nin Türkiye ve ABD’yi yakınlaştırma rolü oynayabileceğini dile getirdi.

AK PARTİ’DE YÖNETİM DE DEĞİŞECEK

AKP kongresine ve parti içindeki tartışmalara da dikkat çeken Yıldırım, “Arkadaşlar, bedel ödemeden, ter dökmeden kimse AK Parti adına racon kesemez, kusura bakmasın. Kesiyorsa, onların sesini kesmesini de biliriz, öyle şey olur mu? Partimiz adına kimse ahkâm kesemez” diye konuştu. 21’inde Erdoğan’ın Genel Başkanlığa seçileceği kongrede parti yönetiminde de değişiklikler olacağını dile getiren Yıldırım “Yani parti yönetiminde olabilir tabii, MKYK’da değişiklik olabilir, dolayısıyla parti yönetimi de ona göre yeniden şekillenebilir. Yeni genel başkan kendisi ekibini doğal olarak oluşturması lazım” diye konuştu.

AKP’nin 2019 seçimlerinde 50+1 ile yeni cumhurbaşkanını seçtirebilmesinin yolunun “kucaklayıcılıktan” geçtiğini belirten Yıldırım, “Yani Türkiye’de 2019’da yüzde 50+1 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmek istiyorsa, AK Parti seçtirmek istiyorsa bundan başka yolu yok ki” dedi.

EN SON EKLENENLER