Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı göreve başladı

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, top atışlarının eşlik ettiği görkemli bir törenle görevi François Hollande’dan devraldı.

7 Mayıs’ta Fransa Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda yapılan törenle göreve başladı. 21 pare top atışının yapıldığı törende, 62 yaşındaki François Hollande 39 yaşındaki Macron’a başarı dileğinde bulundu.

Emmanuel Macron, cumhurbaşkanı olarak yaptığı ilk konuşmada iyimserlik ve geleceğe güven mesajı verdi. Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı Fransızlara öz güven, gelecek hevesi aşılamak istediğini belirterek, toplumdaki bölünme ve kırılmaların son bulması gerektiğini söyledi.

Fransa’nın gelmiş geçmiş en genç cumhurbaşkanı olan Macron, aynı zamanda Fransa’nın on yıllardır muhafazakâr ya da sosyalistler safından olmayan devlet lideri unvanını da taşıyor.

Sol liberal olarak tanımlanan eski Ekonomi Bakanı, 7 Mayıs’taki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin adayı Marine Le Pen’i açık farkla geride bırakmıştı. Macron, seçim kampanyası sırasında Le Pen’in aksine Avrupa yanlısı ifadeler kullanmıştı. Aynı zamanda Almanya ve Fransa arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi de arzulayan Macron cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk dış ziyaretini Almanya’ya yaparak Pazartesi günü Berlin’de Başbakan Merkel ile bir araya gelecek.

Macron’un yine pazartesi günü yeni Fransa Başbakanı’nın adını açıklaması bekleniyor. Başbakanlığa atanacak isim aynı zamanda Haziran ayındaki parlamento genel seçimleri açısından da önem taşıyor.

EN SON EKLENENLER