Kuzey Ren-Vestfalya’da Merkel’in Partisi CDU kazandı

18 milyon nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da yapılan seçimleri Başbakan Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kazandı. 2005-2010 arasındaki dönem haricinde, eyalette yaklaşık 50 yıl boyunca iktidar partisi olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy kaybına uğradı. SPD’li Eyalet Başbakanı ve Eyalet Teşkilatı Başkanı Kraft görevlerinden istifa etti.  

Kamu televizyon kanalları ARD ve ZDF, Hristiyan Demokrat Birlik’in oyların yüzde 34,3’ünü alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktığını duyurdu. Deutsche Welle’nin haberine göre, Eyalette Yeşiller Partisi ile koalisyonda bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) 8,5 puan oy kaybederek, ilk sonuçlara göre yüzde 30,6 ile ikinci sırada yer aldı.

SPD’Lİ KRAFT İSTİFA ETTİ

SPD’nin liste başı adayı Hannelore Kraft, 2010’dan beri Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı olarak görev yapıyordu. Sosyal Demokratların uğradığı oy kaybının sorumluluğunu üstlenen Kraft, partisinin genel başkan yardımcılığından ve eyalet teşkilat başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki seçimlerde üçüncü sırada, oyların yüzde 12’sini alan Hür Demokrat Parti (FDP) yer aldı. FDP bu sonuçla, eyalette son 50 yılın en yüksek oy oranını elde etmiş oldu.

AŞIRI SAĞCI AfD EYALET PARLAMENTOSU’NA GİRDİ

Sağ popülist parti Almanya için Alternatif (AfD) ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. AfD’nin oy oranı ilk sonuçlara göre yüzde 7,5 oldu. AfD böylelikle Almanya’daki 16 eyalet parlamentosundan 13’ünde temsil ediliyor olacak.

Sosyal Demokratlar ile koalisyonda bulunan Yeşiller Partisi de 5 puandan fazla oy kaybederek, oyların yüzde 6’sını aldı.

Sol Parti de yüzde 5 barajını kılpayı aşarak parlamentoya girmeyi başardı. Sol Parti’nin oy oranı yüzde 5 oldu.

SCHULZ İÇİN YENİLGİ, MERKEL İÇİN ZAFER

Kuzey Ren-Vestfalya’daki seçimler, eylül ayında yapılacak Federal Meclis seçimleri açısından önemli bir yer tutuyor. Çünkü Almanya’daki seçmenlerin yaklaşık beşte biri Kuzey Ren-Vestfalya’da yaşıyor. Bu nedenle, Eylül ayında yapılacak federal meclis seçimleri öncesinde Sosyal Demokratların eyalette oy kaybetmesi, partinin başbakan adayı Martin Schulz açısından büyük bir yenilgi olarak nitelendiriliyor. CDU’nun kazanması ise federal seçimler öncesinde Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel’i güçlendirdi olarak değerlendiriliyor.

Pirha

EN SON EKLENENLER