Türkiye’de en çok mayın Dersim’de

Türkiye’de özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerin mayınlı araziler yer almaktadır. Türkiye’nin kangıren haline gelen, birçok insanın sakat kalmasına ve çok sayıda insanın hayatına mal olan mayınlı arazilere ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Buna göre en çok mayının döşeli olduğu çoğrafyaların başında Dersim geliyor.

Yerel kaynaklara göre 10 binin üzerinde kara mayını mağduru var. Dersim 10 bin 557 kara mayını sayısıyla ilk sırada yer almaktadır.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de,  839 bin anti-personel kara mayını, 164 bin 797 adet anti-tank mayını olmak üzere bir milyon 101 bin 389 adet mayın bulunuyor.

Savaş artığı patlayıcı maddelerin sayısı ise bilinmiyor. Mayınlar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim, Van illerinde olmak üzere toplam 3 bin 174 alanda. Mayınlı alanların büyüklüğü 214 milyon 732 bin 307 metrekare.

TÜRKİYE OTTAWA SÖZLEŞMESİ’NE UYMAMAK İÇİN ERTELİYOR

 

Yerel kaynaklara göre 10 binin üzerinde kara mayını mağduru var. Dersim 10 bin 557 kara mayını sayısıyla ilk sırada yer almaktadır.

Türkiye’nin taraf olduğu Mayın Yasağı Anlaşması’na (Ottawa Sözleşmesi) göre 2014 yılına kadar mevcut mayınların temizlenmesi gerekmekteyken Türkiye’nin talebiyle 2022’ye kadar uzatıldı.

Ancak daha önceden belirlenen süre zarfında mayınlar temizlenmemiş olması binlerce insanın yaşamını yitirmiş olmasına sebep oluyor. Bu nedenle mayınların bir an önce temizlenmesi hayati derecede önem arz ediyor.

Pirha

EN SON EKLENENLER