Domiz Kampı’nda şimdi de aileler atılıyor

 Daha önce cinsel saldırı ve ajanlaştırma dayatmalarıyla gündeme gelen Domiz Kampı’nda PYD, YPG ve QSD’yle yakınlığı tespit edilen aileler kamptan atılıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) kadınlara yönelik KDP pêşmergelerinin cinsel saldırısını soruşturma konusu yaptığı, gençlerin ajanlığa ve “Roj pêşmergelerine” katılmaları yönünden zorlandığı iddialarıyla gündeme gelen Federe Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kenti yakınındaki Domiz Kampı’nda hak ihlalleri ve baskılar sürüyor.

KDP ve Suriye KDP’sinin yöneticilerinin, kamp sakini birçok aileyi, “çocukları Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve YPG üyesi oldukları, PYD’ye destek verdikleri” için kamptan attığı belirtildi.

11 AİLE KOVULDU

Kamp sakinlerinden L.T., kampta yerleştirme ve kabul sorumlusu Hacî Kalo isimli KDP’nin istihbarat örgütü Parastin üyesinin KDP’yi eleştirdiğini tespit ettiği aileleri kamptan çıkardığını kaydetti. Hacî Kalo’nun bilgi için Cizîr Kantonu’nun Derîk kentine bağlı Çilaxa ilçesinde Bedran Ebas adlı bir kişiyi çalıştırdığını söyleyen L.T., “Bedran Ebas Suriye KDP’sinin üyesidir. ENKS (Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi) içinde yer alıyor. Bedran Ebas Rojava’dan gelen ailelerin soruşturmasını yürütüyor. Şimdiye kadar 11 aile PYD sempatizanı olduğu için kamptan çıkarıldı. Bu ailelerin Rojava’ya yetişip yetişmediğini bilmiyoruz” dedi.

ÜÇ GÜNLÜK SORGU VE TEHDİT

Son dönemlerde kamptaki ailelerin tek tek soruşturulduğunu söyleyen A.K. isimli başka bir kamp sakini ise, kendisinin de Hacî Kalo ve Bedran Ebas tarafından 3 gün boyunca sorgulandığını belirtti. “Kampa neden geldiği, YPG’nin mi gönderdiği ve hangi ailelerin PYD’ye destek verdiği” yönünde soruların yönetildiğini belirten A.K., “Neden gençlerimizi Roj pêşmergelerine katmadığımızı da sordular. YPG, QSD ve PYD hakkında yakınlarımız aracılığıyla bilgi toplamamızı istediler. Kabul etmememiz halinde kamptan çıkarmayla tehdit ettiler” dedi.

Öte yandan KDP ve Suriye KDP’sinin sadece PYD’li ailelere değil ENKS içinde yer alan Partiya Yekitî (Birlik Partisi) sempatizanlarına da aynı uygulamada bulunduğu, Yekitiye yakınlığıyla bilinen 2 ailenin de “çocuklarını Roj pêşmergelerine katmadıkları” gerekçesiyle kamptan çıkarıldığı öğrenildi.

Edoğan Altan – dihaber

EN SON EKLENENLER