Mahmut Toğrul: Zorunlu din dersi insan haklarına aykırı

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul zorunlu din dersine ilişkin PİRHA’ya konuştu. Toğrul Alevilerin yıllardır zorunlu din dersine tabi tutularak Sünni İslam’ın Hanefi mezhebini öğrenmek zorunda bırakıldıklarını kaydetti. Toğrul, zorunlu din dersinin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. 

HABERİN VİDEOSU

Zorunlu din dersine ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulunan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Alevilerin yıllardır zorunlu din dersine tabi tutulduğunu ve Sünni İslam’ın Hanefi mezhebini öğrenmek zorunda bırakıldıklarını belirtti.

“DİN DERSİNE TEPKİLER TOPLUMSALLAŞTIRILMALI”

Zorunlu din dersi konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin çok ciddi kararları olmasına rağmen sorunun hala çözülemediğini söyleyen Toğrul “Sünni İslam’a yönelik ders sayısı ve oranı artırılarak daha hızlı asimilasyona sürükleniyoruz” dedi.

Toğrul, Alevi kurumlarının zorunlu din dersi konusunda önemli mücadelelerinin olduğunu ancak bunu toplumsal tabana yayma konusunda başarısız olduklarını düşündüğünü ifade etti. “Zorunlu din dersi istemeyen başvurularımız var ama bunları yüz binlere, milyonlara ulaştıramadık” diyen Toğrul bu konudaki tepkilerin hızla toplumsallaştırılabilmesi gerektiğini kaydetti. Toğrul, din dersinin zorunlu olmasının insan haklarına aykırı bir tutum olduğunu vurguladı.

“ALEVİLERİN SORUNLARININ TESPİTİ ÇALIŞTAYLARLA MÜMKÜN DEĞİL”

AKP hükumetinin Alevilerle ilgili çok sayıda çalıştay yaptığını da hatırlatan Toğrul, Alevilerin sorunlarının tespitinin çalıştaylarla mümkün olmayacağını vurguladı. Toğrul, her şeyden önce kamuda ve sosyal yaşantıda Alevilerin önündeki ayrımcılık politikalarına son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ALEVİLER ÜZERİNE CİDDİ AYRIMCILIKLAR DÖNÜYOR”

En çok okuma oranının Alevilerde olduğunu söyleyen Toğrul ayrıca şunları dile getirdi:

“Baktığınızda bir Alevi vali yok, bir Alevi kaymakam yok, bir Alevi üst düzey görevli yok. En çok okuma oranı bu kesimde olurken nasıl oluyor da bu kesim kamuda olmuyor? Çünkü kamuda Alevilerin üzerine çok ciddi ayrımcılıklar dönüyor. Alevi kimliğinden dolayı o insanların bırakın kamuda yükselmelerini kamuya alınmaları önünde ciddi engeller var. Alevilerin gerçekten yaşadığı en önemli şey Alevilerin önüne konan bu ayrımcı politikalar.   Pirha

EN SON EKLENENLER