Toğrul: Aleviler inancını öğrenmesin diye çok ciddi siyasal tavır var

HDP’nin Alevi vekillerinden Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Alevi inancında en önemli sıkıntılardan birinin cemevlerinin hala yasal statüye kavuşturulmaması meselesi olduğunu ifade etti. Toğrul ayrıca TV10’un kapatılmasına da tepki göstererek,  “Tv10’a yönelik devletin politikası aslında basit bir televizyon kapatma olarak görülmemeli. Aleviler inancını, öğretisini öğrenmesin, diye konulmuş aslında çok ciddi bir siyasal tavır” dedi. 

HDP’nin Alevi milletvekili olan Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Alevilerin sorunlarını PİRHA’ya değerlendirdi. Toğrul, Alevi inancındaki en önemli sorunlardan birinin cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmaması meselesi olduğunu kaydetti.

“CEMEVLERİNİN RESMİ STATÜSÜ YOK, TAZİYE EVİ OLARAK AÇILMIŞ”

Toğrul, Alevilerin ibadethane olarak gördükleri ya da inanç ve öğretisini öğrenme mekanları olarak değerlendirdikleri cemevlerinin bir yasal statüsünün olmadığını, daha çok taziye evi niteliğinde açılmış yerler olduklarını belirtti.

“Alevilerin taleplerini belirlemek için 7-8 çalıştaya gerek yoktu” diyen Toğrul, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve buna ilaveten Sivas’ta yakılan canların anısına Madımak’ın müze olmasının eklenebileceğini kaydetti.

“YAŞAMSAL SORUNLAR”

Tüm Alevilerin üzerinde ortaklaştığı temel üç sorunun cemevlerinin yasal statüsü, zorunlu din dersleri ve kamuda Alevilerin önüne konulan ayrımcı politikaların varlığı olduğunu belirten Toğrul, “Bu üç konuda ciddi adımlar atılması durumunda Alevilerin ciddi bir problemi kalmayacak” dedi. Bu konuların çok yaşamsal sorunlar olduğunu ifade eden Toğrul, hızlı bir asimilasyon süreciyle karşı karşıya olunduğunu ve bu konuda  herkese iş düştüğünü ekledi.

Toğrul ayrıca şunları da belirtti:

Televizyonlarımıza yönelik, Tv10’a yönelik devletin politikası aslında basit bir televizyon kapatma olarak görülmemeli. Alevilere yönelik, Aleviler inancını, öğretisini öğrenmesin diye konulmuş aslında çok ciddi bir siyasal tavır. Böyle değerlendirilmeli kanımca.” 

Pirha

 

EN SON EKLENENLER