Hüseyin Berkan Alpar: Hakikat arayışımız Dersim ve festivali sahiplenelim

Dersim coğrafyasında uzun yıllardır süregelen savaş ortamı ile birlikte boşaltılan köylerden sonra kamulaştırılan Munzur Vadisi’nde barajlar ile ziyaretlerin su altında bırakılması, bombalanan ormanların yanması ile bir bütün canlı çeşitliliğinin yok olma tehlikesi iyice katmerleşmiş bir hal aldı. PİRHA’ya konuşan Narlıdere Dersimliler Derneği yöneticisi Hüseyin Berkan Alpar, “38 Dersim soykırımı bugün sistematik olarak devam etmektedir” dedi.  

Dersim’deki tep tipleştirme politikalarının bir sonucu olarak 1994 süreci köy yakmalarının bu sistematiğin bir parçası olduğunu söyleyen Hüseyin Berkan Alpar, “Bu sistematik süreç bugün OHAL ve KHK’lerle birlikte doruk noktasına ulaşmıştır. Kamulaştırılan Munzur Vadisi’nde yapılan barajlar ile birlikte ziyaretlerin su altında bırakılması ve müzakere sürecinin sonlanması ile başlayan savaş sürecinde mezarlıklarımız ve ziyaretlerimizin bombalanması bu sistematik sürecin bugünkü devamıdır. Görünen odur ki bu süreç daha da katmerli bir şekilde devam edecek” dedi.

“ÖZÜMÜZE, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM”

Bu süreçte tüm Dersimlilere ve dostlarına çağrıda bulunan Alpar, “Bizler bu sürece karşı burada ve Avrupa’da olan Dersimlileri özümüze, kültürümüze, dilimize, coğrafyamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu seneki festivalin bizim olması için, festivalin bizim kalabilmesi için çok güçlü bir şekilde Dersim’e yığılıp sonuna kadar sahiplenmemiz gerekiyor. Çünkü bu bizim hakikat arayışımızdır. Bu arayışımızda omuz omuza mücadelemizde tüm Dersimlileri bu hakikate sahip çıkmaya çağırıyoruz“ diye vurguladı.

Ersin ÖZGÜL / Pirha

EN SON EKLENENLER