Madem öyle işte size Timsah!

KHK ile ihraçları protesto için bir grup akademisyen, Dostoyevski’nin ‘Timsah’ isimli tiyatro oyununu sahneye koyacak. 1960’larda atılan ve ‘147’ler’ olarak bilinen akademisyenler için hazırlanan oyun, bugüne uyarlanarak yorumlanıyor

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen bir grup akademisyen, “Timsah” oyunu ile ihraçları protesto edecek. İstanbul Tabip Odası, barış talebinde ısrar ettikleri için akademiden ve kamudan ihraç edilenlerle dayanışmak ve bu sorunu görünür kılmak üzere, oyuncuların büyük çoğunluğunu ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu bir okuma tiyatrosu sahneliyor. İlk gösterim ücretsiz olarak cumartesi günü saat 20.00’de Şişli Kent Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Oyun, 1960’ta üniversitelerden atılan ve ‘147’ler’ olarak bilinen akademisyenler için hazırlanmıştı. Haldun Taner’in, 1960 darbesinden sonra üniversitelerden atılan ve tarihe “147’ler” olarak geçen akademisyenlerin durumunu ve bürokrasinin engellemelerini hicvetmek için Dostoyevski’den dilimize uyarladığı “Timsah” oyunu bu kez KHK’ler ile işlerinden atılanlar için usta oyuncu ve yönetmen Orhan Alkaya’nın yönetimiyle sahnelenecek. Atılan 147 öğretim üyesinin arasında bulunan Haldun Taner’in oyunu, o dönem ne sahneleyecek tiyatro ne de oyunda rol alacak oyuncu bulabilmişti. O da oyunu radyo için yeniden düzenlemiş, o da sadece bir kez yayımlanmıştı.

Özgün bir hazırlık

İki aydır İstanbul Tabip Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren oyun, Haldun Taner’in eserine Selçuk Erez’in katkı koyduğu hali. Oyunun sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer, müziğini Uskan Çelebi, efektleri Sercan Gidişoğlu hazırlıyor. Güncele uyarlama ise, Ali Çerkezoğlu’na ait. İhraç edilmiş ya da soruşturması tamamlanmamış barış imzacısı akademisyenlerin oynadığı-seslendirdiği oyun, bugüne uyarlanmış haliyle bir tiyatro gösterisinin ötesinde. İstanbul Tabip Odası, oyunu “Üniversitelerinden, hastanelerinden, okullarından, tiyatrolarından, belediyelerinden uzaklaştırılan binlerce savaş karşıtı, demokrasi savunucusu insanın yanıtı olarak” tanımlıyor.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER