Türkiye ve ABD’nin Şehba hesapları savaşı körüklüyor

Son günlerde Şehba’nın Ezaz, Cerablus ve Bab üçgeninde ABD destekli gruplar ile Türkiye destekli ÖSO grupları arasındaki çatışmaların sebebinin, iki devletin de bölgede kendilerini meşrulaştıracak zemin arayışı olduğu kaydedildi.

Son dönemlerde Şehba bölgesindeki (Ezaz, Cerablus, El Rai, Bab) TSK destekli (Fırat Kalkanı grupları) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları, ABD’nin desteklediği gruplar ve radikal Ehrar El Şam ile El Nusra arasındaki çatışmalar derinleşerek devam ediyor.

Rusya, Türkiye ve İran’ın anlaştıkları “Çatışmasızlık bölgeleri” üzerindeki hakimiyet ve bölgede egemen olma amaçlı başlayan çatışmalarda, ABD ve Türkiye’nin farklı roller üstlenerek çatışmaları derinleştirdiği ifade ediliyor. Bu çatışmalardan Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) hakim olduğu Til Rifat kasabasının da nasibini aldığı belirtiliyor.

Bu kapsamda Marê kasabasında ABD desteğindeki Liwa Muhteşem ile TSK desteğindeki grupların Tif Rifat ve Şehba’nın kontrolü noktasında görüşmelere başladığı, ancak görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ifade edildi. Türkiye’nin Til Rifat’a düzenlenecek operasyonu planladığı, görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine “Fırat Kalkanı” gruplarının devreye sokulduğu kaydedildi.

TÜRK KOMUTAN GRUPLARIN ÇATIŞMASINI İSTEDİ

Bu plan hakkında bilgi veren Şihêtat aşireti güçleri komutanı Xatap El Şihêtî, “Türkiye bizden Cebhet El Şemiyê’ye saldırmamızı istedi. Biz biliyoruz ki bu grup ÖSO’dan ve Türkiye desteğindedir. Ebu Firkan adlı bir Türk komutan, bize Cephet El Şemiye’nin yeni ismi ile Tehrîr El Şam olan El Nusra ve Nureddîn Zenkî Tugayları ile ortak çalıştığını söyledi. Bu grupların da El Kaide bağlantılı olduğunu, yok etmememiz durumunda onların bizi yok edeceğini söyledi. Bu sebeple onlarla savaşmamızı ve onları Ezaz ve Cerablus’tan çıkarmamızı istedi” dedi.

TÜRKİYE’NİN TALEBİ SAVAŞI BAŞLATTI

El Şihêtat’ın verdiği bilgilerden hemen sonra “Fırat Kalkanı” grupları arasında Ezaz Cerablus hattında çatışmaların başladığı belirtilirken, grupların bölgedeki Nureddin Zenki karargahına saldırdığı ifade edildi. Grupların komutanları saldırının Zenki’nin El Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile Türkiye’nin isteği doğrultusunda yapıldığını açıkladı. Türkiye’nin bu saldırı ile ABD’ye radikal grupların karşısında olduğunu göstermeyi amaçladığı belirtildi.

Nureddin Zenki’nin bu saldırılarda 2’ye bölündüğü, bir yarısının El Nusra’ya katılıp Tahrir El Şam’ı oluşturduğu, diğer yarısının ise eski ismi ile devam ettiği belirtildi. Bu sebeple geçtiğimiz hafta Cephet El Şemiye’nin Ezaz’da Nureddin Zenki’nin 5 üyesini DAİŞ ve Nusra’ya destek verdiği gerekçesi ile gözaltına aldığı kaydedildi. Gözaltından sonra Şihêtat Aşiret Güçleri desteği ile Nureddin Zenki’nin Cephet El Şemiye’nin merkez karargahına saldırdığı ve çatışmaların halen sürdüğü ifade edildi.

EZAZLILAR GÖÇE BAŞLADI

Cebhet El Şemiyê’ye, Ebu Elî Sico, Xetap El Şihêtat ve Ebu Mehemed El Ezazî komutasındaki saldırıda, Ezaz’ın Güvenlik Merkezi’nin hedef alındığı, çatışmaların tüm kente yayıldığı belirtildi. Bu çatışmalardan zarar gören Ezazlı sivillerin, Bab El Selan Kapısı’ndan Türkiye ve Efrin’e kaçtıkları öğrenildi.

Çatışmaların başlamasının sebeplerinden birisinin de ABD’nin Marê kasabası ve Ezaz’daki güçlerin birleştirilmesi talebi olduğu kaydedildi. Bu sebeple Ezaz’daki çatışmaların arkasında ABD ve Türkiye’nin bulunduğu belirtildi. Her iki tarafın da Şehba’da varlıklarını meşrulaştırmak istediği ifade edilirken, bu kapsamda her iki devlete bağlı güçler arasında da Ezaz, Cerablus hattında çatışmaların devam ettiği aktarıldı.

Erdoğan Altan – dihaber

EN SON EKLENENLER