‘Ben de oyun oynamak isterdim ama…’

 Çukurova’nın tarlalarında aileleriyle birlikte yalın ayak çalışan çocuklar kendi bedenlerinden daha fazla yük taşıyor. Çocukluklarını yaşayamadıklarını söyleyen çocuklar “mecburuz” diyor.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çocuk çalıştırılıyor. Bunların yüzde 40’ını tarım alanında çalışan çocuklar oluşturuyor. En çok çocuk işçilerin bulunduğu kentler arasında ise Adana bulunuyor. Farklı illerden Çukurova’ya gelen mevsimlik tarım işçileri, çocuklarıyla birlikte tarlalarda çalışarak yaşam mücadelesi veriyor. Okul çağında olan çocuklar, tarlalarda çalıştırılıyor.

Aileleriyle birlikte göç yoluna düşen çocuklar sabahtan akşama kadar güneşin kavurucu sıcağı altında çalıştırılıyor. Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Kürkçüler mahallesinde bulunan soğan tarlasında karşılaştığımız çocuklar, küçücük elleriyle anne ve babalarına yardım ederek, soğan topluyor. Yalın ayaklarıyla tarlada çalışan çocuklar topladıkları soğanları çuvallara dolduruyor.

‘BAKACAK KİMSE OLMAYINCA ÇOCUKLAR TARLAYA GELİYOR’

Tarlada çalışan 10 yaşındaki bir kız çocuğu, Urfa’dan geldiğini belirterek, “Ben ailemle geldim. Onlarla birlikte tarlada soğan topluyorum. Zor bir iş ve ben yorulunca hemen oturuyorum” diyor. Kendisi de diğer çocuklar gibi oyun oynayıp, okula gitmek istediğini söylüyor gözlerini kaçırarak. Konuşmaya çalıştığımız Muhammed adlı çocuk da diğer çocuklar gibi ailesine yardım edenlerden biri. Muhammed’in de tüm aile fertleri memleketten tarlaya geldiği için o da okulu bırakıp, ailesiyle Adana’ya gelen onlarca çocuktan biri.

‘TARLALARDA ÇALIŞARAK BÜYÜDÜM’

4 yaşından bu yana tarlalarda olduğunu ifade eden ve 18 yaşına yeni giren İslam Kıral adlı genç, çocukluğunu yaşamadığını söylüyor. 7’nci sınıfa kadar okuduğunu anlatan Kıral, “Binlerce Kürt çocuğu tarlalarda çalışıyor. Ben de onlardan biriyim. Şu anda benim küçük kardeşlerim de bizimle birlikte tarlaya geliyor. Ben de çocuk olup, oyun oynamak isterdim. Okula gidip, okumak isterdim. Ama olmadı. Yıllardır çalışıyorum ve çalışmaya da devam ediyorum. Mecburuz, çalışmaya. Çalışmazsak olmaz. Çocukların tarlada çalışması zor. Ama ne yapsın çocuklar, mecburdur” dedi.

EN SON EKLENENLER