Hakkarililer: İl statümüz politik bir amaçla sürekli ısıtılıyor

Hakkari’nin il statüsüne ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren kent halkı, konunu politik bir amaçla sürekli gündemleştirildiğini belirterek, Yüksekova’nın il olmasına karşı olmadıklarını söyledi.

Yaklaşık 8 ay önce gündeme getirilen ve halkın yoğun tepkisi ile karşılaşan Hakkari’nin il statüsünden çıkarılması tartışmaları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden gündeme getirmesi kent halkını öfkelendirdi. Konunun gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyan Hakkarililer, Yüksekova’nın il yapılmasına karşı olmadıklarını ve hatta desteklediklerini belirterek, ancak bu yapılırken Hakkari’ye de dokunulmamasını istedi.

‘KONU POLİTİK’

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Yüksekova Esnaf Odası Başkanı İrfan Sarı, konunun politik bir alt yapısının olduğuna dikkat çekerek, “Hükümetin böylesi bir tasarrufa gitmesinin altında politik bir neden vardır. Elbette Yüksekova bir il olma noktasında hem coğrafik hem de siyasal olarak bütün gerekliklerini yerine getirmesi aşikardır. Ancak bu yapılırken, sanayi organize bölgeleri, doğa sporları ekonomik altyapılar, yayla ve dağ turizmi, en önemlisi Zap havzasında halkın yararına olabilecek adımların atılmaması durumunda il tartışmaları ne Hakkari’ye ne de Yüksekova’ya bir şey kazandırmayacaktır” dedi.

‘BU TEHLİKELİ BİR GİDİŞAT’

Konunun sürekli ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilmesine ve somut bir adımın atılmıyor olmasının da dikkat çeken Sarı, “Bu yara sürekli kaşınıyor ve sürekli bizim birbirimize bakışlarımız daha da sertleşiyor. Bu tehlikeli bir durumdur. Tartışılan konunun hükümet tarafından bir altyapı araştırması yapılmıştır. Ancak yerelde bunun bir tahribata doğru gittiğini de görmekte fayda var. Bu tehlikeli bir gidiştir. Bu tartışmaları bitirmek son derece kolaydır. Bu siyasal ortamda kararı imzalamaya bakar. Ama bunun yerine sürekli tartışmanın önünü açılması dikkat çekicidir. Elbette hükümetler politikalarını yapar, biz yereldeki halkın ise bu politikalara karşı el ele vererek, devletin politikalarına karşı çıkarlarını bu şekilde koruması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘HAKKARİ KÖPRÜ KENTİDİR’

Yüksekova’nın il olmasını desteklediğini ancak bunun karşısında Hakkari’nin statüsüne karışılmaması gerektiğini belirten Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, “Hakkari köklü tarihi olan bir köprü kenttir. Van’dan Siirt’e ve İran’dan Irak’ın bir kısmında kalan toprakların tamamı bir dönemler Hakkari Miri tarafından yönetilirdi. Bu tarihe bakılarak Hakkari’nin ne kadar köklü olduğu görülecektir ve kentimizin il olarak kalmaya devam etmesini istiyoruz” diye belirtti.

‘KARAR MANTIKSIZ BİR KARAR’

Esnaflardan Hayrettin Karaman, kararın mantıklı bir karar olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bu karar Türkiye içinde mantıklı bir karar olmayacaktır. Hakkari kadim ve köklü tarihi olan bir kenttir. Bu kararı doğru bulmuyorum ancak Yüksekova’nın il yapılmasına karşı değiliz ve hatta destekliyoruz. Bunun için Hakkari’ye dokunmak gerektirmez.”

‘YAŞANAN TARTIŞMALAR MORALİMİZİ BOZUYOR’

Esnaflardan İsmail Adıyaman ise, söz konusu tartışmaların kentin esnafına büyük zarar verdiğini dile getirerek, “Ben bu dükkana geleceğimi yatırdım. Bu tartışmalar bizleri rahatsız ediyor. Böyle bir şey olursa ben ne yapacağım. Memur kenti bir yerde bu adımın atılıyor olması bizleri ekonomik olarak çok zorlayacak ve belki de iflas etmemize neden olacaktır. Bu tartışmaların biran önce gündemden çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER