Öğretmendi şimdi ceviz ağacı yetiştiriyor

Iğdır’da ihraç edilen 12 yıllık öğretmen Tamer Yikit, Ağrı Dağı’nın eteklerinde organik ceviz ağacı yetiştirmeye başladı.

Iğdır’da ihraç edilen sınıf öğretmeni Tamer Yikit (37), Ağrı Dağı’nın eteklerinde organik tarım yapmaya başladı. Merkeze bağlı Aşağı Erhacı köyündeki ilköğretim okulunda 12 yıl boyunca öğrenci yetiştiren Yikit, 7 Şubat’ta çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilince Aralık ilçesinin Yenidoğan köyüne dönerek, organik ceviz ağacı yetiştirmeye başladı. Yikit, Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunan köyde önce cevizleri tek tek kuma gömerek filizlenmesini bekledi. Ardından 10 dönümlük tarlaya fideleri eken Yikit, şimdi tüm vaktini ayırdığı ağaçlarının büyüyüp ürün vermesini bekliyor.

ÖĞRENCİLERİNE OLAN HASRETİ TOPRAKLA GİDERDİ

Öğrencilerine duyduğu özlemi toprağı işleyerek gidermeye çalıştığını dile getiren Yikit, “İhraç edilince çok üzüldüm. Çocuklarımdan ayrı düştüm. Emek verdiğim, büyüttüğüm çocuklardan ayrı olmak çok zor geldi. Ara ara çocukları ziyaret etsem de özlemlerini duyuyorum. Ancak bu bahçe sayesinde stres atıyorum ve geleceğe dönük umutluyum” dedi.

‘YILMADIM, ÇABA SARFETTİM’

Ekonomik alternatifini doğduğu köyde yarattığını belirten Yikit, şunları aktardı: “Hayatımız boyunca bakıp ta farkında olmadığımız alternatifler var. Bunlardan birini ben gördüm. Tabiatın içinde alternatifimi ürettim. İlk zamanlar tecrübem olmadığı için zorlandım. Ancak emek verdim, çaba sarf ettim, yılmadım en önemlisi umudumu kaybetmedim ve sonuçlarını almaya başladım. Bahçem bana umut oldu.”

‘UMUDUN FİLİZLENDİĞİNİ GÖRDÜM’

Bir ağaçla bir çocuğun gelişim süreçlerinin birbirinden çok da farklı olmadığını söyleyen Yikit, “Ne zaman ağaç yetiştirmeye başladım bir ağaçla bir çocuğun gelişim sürecinin birbirine ne kadar paralel olduğunu gördüm. Bir çocuğun büyüdüğü yerde nasıl umutlar büyüyorsa bir ağacın büyüdüğü yerde de umutların filizlendiğini fark ettim” diye konuştu.

Bu işe ilk koyulduğunda çevredeki insanların çabasını anlamsız bulduğunu ifade eden Yikit, “Zaman içinde ekolojik denge içerisinde işlediğim bu bahçe insanlara umut oldu. Onlar da topraklarını işlemeye başladı. Iğdır ovası Türkiye’de çoraklaşma sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Bu şekilde hem çoraklaşmanın hem de göçün önüne geçeriz” ifadesinde bulundu.

‘TOPRAK BANA ÖĞRETMENLİK YAPTI’

Ektiği tohumların filizlendiğini görünce toprağa sımsıkı sarıldığını vurgulayan Yikit, şöyle devam etti: “İçi dolu ceviz tohumlarını kuma yatırarak çimlendirdim. Çimlendirdiğim tohumları toprağa ektim. Daha sonra toprağa ektiğim yerli ceviz fidelerini aşılayarak ceviz verimi yüksek ağaçlar ürettim. Bir ay önce yaptığım aşılar tuttu. Tabiatla bütünleştim. Bir eğitimci olarak tabiattan elde ettiğim tecrübeyi olur da bir gün göreve dönersem öğrencilerime aktaracağım. Bir eğitimci olmama rağmen 10 dönümlük arazide toprak bana öğretmenlik yaptı.”

Berivan Karataş – dihaber

EN SON EKLENENLER