Lice’de çatışmalar şiddetlendi: Zara köyü boşaltıldı

Diyarbakır’ın 6 ilçesinde 10 bin askerin katıldığı operasyonda çatışmalar şiddetlendi. En az 3 askerin yaşamını yitirdiği, çok sayıda asker ve korucunun yaralandığı operasyonda Gökçe (Zara) köyüne giren askerler, “10 dakika içinde köyü terk edin. Uçak ve helikopterler bombalayacak” anonsu yaptı. Köylüler bunun üzerine yaya olarak köyü terk etmeye başladı.

Diyarbakır Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Lice, Hazro, Hani, Dicle, Kocaköy ve Kulp’a bağlı 104 köy ve mezrada 10 bin asker, korucu ve özel harekat polisinin katılımıyla başlatılan geniş çaplı operasyon 3’üncü gününde. Özellikle Lice kırsalında büyük yığınak yapılırken, bugün çıkan çatışmalarda 3 asker yaşamını yitirdi, 5 asker ve 1 korucu yaralandı.

‘BİRAZDAN JET VE HELİKOPTERLER BOMBALAYACAK’

Çatışmaların yaşandığı bölgeye 500 metre mesafedeki Lice’nin Gökçe (Zara) köyüne askerler baskın düzenledi. 43 haneli köyde yaşayan sivilleri evlerine tek tek baskın düzenleyen askerler evlerin boşaltılması yönünde anons yaptı. Köyün camisinden yapılan anonsta, “10 dakika içerisinde köyü terk edin. Birazdan jet uçakları ve helikopterler bombalama yapacak” denildi.

Köyün boşaltılması yönünde karar olduğunu ileri süren askerlerin baskısı üzerine, yaklaşık 300 kişinin yaşadığı köydeki siviller yürüyerek köyü terk etti. Köylülerin 10 kilometre uzaklıktaki Kocaköy ilçesine varmaya çalıştığı öğrenildi.

EVLER TEK TEK ARANIYOR

Köyden görüştüğümüz bir yurttaş, evde 100 yaşındaki annesi ile birlikte kaldığını belirterek, “Çatışma 500 metre ötemizde sabah 10’dan bu yana devam ediyor. Dağ helikopterle bombalandı. Halen dumanlar kalkıyor. Evinizi boşaltın dediler. İnsanlar çıkıyor. Evler tek tek aranıyor. Yaşlılar, çocuklar, kadınlar, hastalar herkes yola düştü. Annem yaşlı. Hayvanlarımızı, evlerimizi bırakıp nereye gideceğiz? 100 yaşındaki annemle birlikte tek başımıza evdeyiz” dedi.

100 yaşındaki annesiyle birlikte kalan yurttaş daha sonra gelen araçla köyden çıktılar.

EN SON EKLENENLER