ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çekilecek

ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump karbon salınımını azaltmayı ve küresel ısınmayı 2 derecelik artışta durdurmayı öngören Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı.Trump, “ABD daha adil bir anlaşma için çaba harcayacak. Müzakereye başlayacağız, çıkarlarımıza uyarsa geri geleceğiz” dedi.

Daha önce anlaşmadan çekileceği yönünde güçlü mesajlar veren Trump, seçim kampanyasında da ABD’nin ekonomik çıkarlarına ters düştüğü gerekçesiyle İklim Anlaşması’ndan çekilmek istediklerini söylemişti.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 190’dan fazla ülkenin imzaladığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen ve uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı bulunan anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koyması gerekiyor.

2016 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Zirvesi Konferansı’nda (COP21) üzerinde mutabakat sağlanan anlaşmanın, çevre konusunda bugüne kadar varılan en kapsamlı metin olduğu belirtiliyor.

Anlaşmaya göre, fosil yakıtlarının kullanımı kısaltılarak sera gazı emisyonları azaltılarak küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için çaba gösterilecek. Metin, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesini öngörürken, gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.

Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler de yer alıyor. Küresel sıcaklık artışının düşürülmemesi halinde kuraklık, çölleşme, bitki ve hayvan nesillerinin yok olması ve deniz seviyesinin yükselmesi öngörülüyor. Bu anlaşma ile fosil yakıtların kullanımın azaltılması hedefleniyor.

EN SON EKLENENLER