Van Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı: 34 kişi işten atıldı

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nda çalışan 34 işçinin işten çıkarılmasına tepki gösterildi.

Van Büyükşehir Belediye’si Ulaşım Daire Başkanlığı’na kura ile alınan 124 taşeron işçiden 34’ü 25 Mayıs tarihinde işten gerekçesiz bir şekilde çıkarıldı. Duruma ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube binasında yapılan toplantıda ilk olarak konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, işinden çıkarılan insanların işine geri dönmeleri gerektiğini belirtti. Melet, “Sosyal devlet anlayışı olarak Türkiye Cumhuriyeti devleti engelli olan tüm insanlara yardım etmek zorundadır. Fakat bu nasıl bir çelişki ise yeni gelen kayyumun görevini yapan insanlar, işitme engelli olan bir insanın bir emekçinin işine son vermiştir. Bu bir nevi kendisiyle çelişen durumu da göstermektedir” dedi.

İşten çıkarılan işçiler adına toplantıda konuşan Özdemir Örnek ise, karşılarına hiçbir yetkilinin çıkmadığını ve ‘sizleri şu gerekçeyle çıkarıyoruz’ demediklerini belirterek, 124 işçi arasından 34 kişinin işine hiçbir gerekçe gösterilmeden son verildiğini söyledi. Örnek, “ İhaleyi alan Urartu Peyzaj Otomasyon firmasının personeli tarafından, Şube Müdürlüğü Daire Başkanlığı ve Genel Sekreter yardımcıları tarafından hazırlanan liste yine şirket yetkililerince Şube Müdürlüğü’ne verilmiştir. Ulaşım Dairesi’nde çok büyük emekler vererek bugüne kadar çalışan bizler, tek bir kalemle kapının önüne koyulduk ve emeğimiz hiç sayıldı” dedi.

‘KANSER VE ENGELLİ ARKADAŞLARIMIZI NİYE ÇIKARDINIZ?’

“Hadi bizleri diyelim ki bir bahane ile işten çıkardınız; peki kulağı duymayan engelli arkadaşımız Metin Oktay’ı hangi sebeple işten çıkardınız? Kanser tedavisi gören Harun Çimen arkadaşımız sizler için nasıl bir tehlike arz etti. Bu kadar din vurgusu yaptığınız Ramazan Ayı’nda 32 kişinin evine, çoluk çocuğuna ekmek götürmesine nasıl bir ruh hali ile engel oldunuz?” diye soran Örnek, kendilerine verilen yasal hakları sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. Örnek son olarak, insan haklarına, emeğe ve demokrasiye inanan tüm kurum ve kuruluşları dayanışmaya çağırdı.

Ardından işten çıkarılanların yaptığı kısa konuşmalarla toplantı son buldu.

EN SON EKLENENLER