Gültan Kışanak: Cemevleri Alevi enstitüsü olarak kullanılmalı

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) yöneticisi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şube Başkanı Av. Cafer Koluman, Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı cezaevinde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyük şehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak ile görüştü. “Kışanak; İçinde yaşadığımız bu sürecin çok zorlu bir süreç olduğunu ve bu zorlu süreçte ise Alevi toplumunun daha çok tehlike altında olduğunu” ifade etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF) yönetici ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) Diyarbakır Şube Başkanı Av. Cafer Koluman, Alevi kurumları adına, Kandıra F 1 Tipi Kapalı ceza evinde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Dersim Belediyesi Eş başkanı Nurhayat  Altun, HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk ve HDP milletvekilleri Besime Konca, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü ile görüştü. Görüşme sırasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ağucan Ocağı evladı Gültan Kışanak ile uzun bir görüşme gerçekleştiren Koluman, PİRHA’ya konuştu.

“ALEVİ TOPLUMU TEHLİKE ALTINDA”

PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, “Sayın Kışanak; İçinde yaşadığımız bu sürecin çok zorlu bir süreç olduğunu ve bu zorlu süreçte ise Alevi toplumunun daha çok tehlike altında olduğunu ifade etti. Bu zorlu sürecin mutlaka geçeceğini belirten Kışanak, Alevilerin daha örgütlü ve dayanışma içerisinde hareket etmesini, mücadele çıtasını daha çok yükseltmesi gerektiğini söyledi.”

“İNSAN HAKTA HAK İNSANDA ÖĞRETİSİ”

Kışanak’ın, sözlü bir kültüre sahip olan Alevilerin, Aleviliği bir yere dayandırmadan Alevilik inancını sahiplenmesi gerektiğini söylediğini belirten Koluman, “Çünkü Alevilik inancı insanın doğuşu ile birlikte vardır. İnsalığın kadim zamanından beri birçok baskıya maruz kalan Alevilik inancı yaşadığı coğrafyalarda ise birçok kültürden etkilenmiştir. Eğer Aleviliği bir yere dayandıracaksak insanın özüne bakacağız. İnsan Hakta Hak insanda öğretisi ile Aleviliğin tarihine bakmak gerekir” dedi.

“CEMEVLERİ EĞİTİM EVLERİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Koluman, Kışanak’ın “Her şeye rağmen Aleviler bugüne kadar kültürlerine sahip çıkarak kuşaktan kuşağa aktarmışlardır. Baskı ve zulmün devam ettiği bu süreçte Alevilerin özellikle eğitime çok önem vermesini ve bu anlamda da Cemevlerinin eğitim anlamında hizmet verecek önemli inanç merkezlerimizden biri olduğunu ifade etti. Cemevlerine mutlaka sahip çıkılması ve Cemevlerinin de Alevi Enstitüleri şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini belirttiğini” söyledi.

“PİR KIZI OLARAK TÜM CANLARI SELAMLIYORUM”

Koluman son olarak Kışanak’ın, “Toplumsal barışın, demokrasinin, insan haklarının askıya alındığı bu süreçte Alevi toplumuna çok iş düştüğünü mücadele anlamında Alevilerin Türkiye’de ciddi bir potansiyeli olduğunu bugünlerinde geçeceğini ifade eden Kışanak en kısa zamanda görüşmek dileğiyle bir pir kızı olarak tüm Canları selamladığını” söyledi.

Mustafa Yüksel-Pirha

EN SON EKLENENLER