Selver Kaya: AKP Kıbrıs’taki Aleviler üzerinde psikolojik baskı uyguluyor

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği Yöneticisi Selver Kaya, Kıbrıs’ta yaşayan Alevilerin sorunlarını değerlendirip Dernekte, inanç boyutunu ön plana çıkarmak gerektiğini vurguladı. 

Kıbrıs’ta çalışmalarını sürdüren KKTC Alevi Kültür Derneği ile Kıbrıs PSAKD 10 yıl aradan sonra ilk defa cem yaparak bir çalışmada bir araya geldi.

Kıbrıs’ta bulunan Alevi Bektaşi Federasyonuna bağlı Pir Sultan Kültür Derneği yöneticisi Selver Kaya PİRHA‘ya konuşarak Geçtiğimiz günlerde Alevi Bektaşi İnanç Kurulu’nun Kıbrıs’ta yaptığı birlik ceminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yapılan birlik ceminden sonra dernek çalışmalarında inanç boyutunun ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Eğer inanç boyutunu ön plana çıkarmazsak maalesef örgütlenemeyiz. Bundan sonra inanç konusuna dikkat etmemiz gerekir” dedi.

“Kıbrıs’taki en büyük eksikliğimiz burada dedemizin olmamasıdır. Bu anlamda bir kopukluğumuz var” diyen Selver Kaya, “bu konuda Türkiye’deki kurumlarımızdan yardım alarak buradaki bu açığı da kapatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaya, “Kıbrıs PSAKD ezilenden yanadır, düşeni görmemezlikten gelirse Pir Sultan duruşunu ortaya koyamaz” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA ZORUNLU DİN DERSİ DAYATILIYOR”

Kıbrıs’ta yaşayan Alevilerin yaşadığı sıkıntıları da değerlendiren Kaya, “Buradaki en büyük sıkıntı psikolojik baskı, eskiden biz çok rahattık, son beş senedir AKP, Aleviler üzerinde baya bir psikolojik baskı oluşturuyor” dedi.

“Çocuklarımıza zorunlu din dersi dayatıyorlar” diyen Selver Kaya, “Biz bunu istemiyoruz. Daha önce 2004’e kadar Kıbrıs’ta zorunlu din dersleri diye bir şey yoktu. Seçmeli dersler olarak isteyen alıyor, istemeyen almıyordu, ama AKP bunu dayattı” ifadelerini kullandı.

“YASAL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Kaya, Kıbrıs’ta bulunan hükümetin de AKP ne derse onu yaptığını belirterek, zorunlu din dersi konusunda mücadele yürüteceklerini belirtti;

“Burada ki hükumet de sağolsun, AKP ne derse onu yapıyor. Biz bu konuda zaten sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bu konuda elbette üzerimize düşen neyse onu yapacağız. İmza kampanyası başlattık. O imza kampanyasını gerekli mercilere verdik. Ve olumsuz cevap geldi. Sonra İnsan Hakları Derneği’ne götürdük ve olumlu cevap geldi. Hükumete dava açacağız, bu bizim en doğal hakkımızdır, çocuklarımıza zorunlu din dersini dayatma hakları yoktur” dedi.

Kıbrıs PSAKD yöneticisi Selver Kaya, son olarak Kurum olarak en çok ihtiyaç duydukları şeyin, iki odalık bir yerlerinin olması olduğunu belirterek, “kendimize ait bir binanın olması daha iyi örgütlenmemizi sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Semra ACAR-Pirha

EN SON EKLENENLER