Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmaya ceza, meclis gündeminde

Dersim Katliamı’nın yıl dönümünde Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan anmaya katılanlara verilen para cezası HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü tarafından Meclis gündemine taşındı.

Dersim HDP Milletvekil Alican Önlü’nün Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde “Anayasa’ya  ve uluslararası sözleşmelere göre hak kabul edilen ve korunan eylemlerin, idarelerce suç ya da kabahat olarak değerlendirilmesi ve cezalandırılmasının hukuki karşılığı nedir?” denildi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ CEZALANDIRILIYOR”

Önlü, bu tür eylemleri suç ya da kabahat olarak değerlendirmenin düşünce ve ifade özgürlüğüyle bağdaşmayacağını belirttiği önergede ayrıca şu sorulara da yanıt verilmesini istedi:

“DİĞER CEZALARIN AKİBETİ NE OLDU?”

Dersim’de, yurttaşlara hangi basın açıklamaları ve etkinliklere katıldıkları gerekçe gösterilerek haklarında idari para cezası kesilmiştir? Dersim’de temel hak ve özgürlükleri için basın açıklamaları ve anma etkinliklerine katıldıklarından dolayı kaç kişiye idari para cezası verilmiştir? Kesilen para cezasının toplam miktarı ne kadardır? Dersim 37-38 Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anmasına katıldıkları gerekçe gösterilerek kaç vatandaşımıza idari para cezası kesilmiştir? Anayasası’na ve uluslararası sözleşmelere göre hak kabul edilen ve korunan eylemlerin, idarelerce suç ya da kabahat olarak değerlendirilmesi ve cezalandırılmasının hukuki karşılığı nedir? 03.2017 tarihinde Dersim’de yaptığınız konuşmada Kılıçdaroğlu’na atıfda bulunarak “Dersim’i, Dersim’de yaşanan o vahşeti tekrar bir özeleştiriyle bu ülkenin gündemine getirelim dediğimizde, adını bile anmaktan korkuyor” ifadesinde bulunmuştunuz. Ancak iktidarınızın 37-38 Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin anmasına dahi tahammül edemediği bir süreçte bu katliamı ülkenin gündemine nasıl getirmeyi düşünüyorsunuz? Yine konuşmanızda ‘O günün tek parti yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi, “Dersim bir çıban başıdır” dedi. Bütün buradaki vatandaşlarımızı yok ettiler, acımasızca üzerlerine bombalar yağdırdılar, yaşlarını büyütüp idam ettiler. Şimdi o günlerle yüzleşmek için “Gelin bu ayıbı kaldıralım, geçmişin acılarını saralım” diye Kılıçdaroğlu’na atıflarda bulunmuştunuz. İktidarınız döneminde Dersim, Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin’de yaşanan vahşetle yüzleşmek, sizin söyleminizle “bu ayıbı kaldırmak” için Hükümetinizce nasıl bir yol izlenecektir? 

Pirha

 

EN SON EKLENENLER