‘Şırnak ve Cizrelilerin iyiliği için yapmıyorlar’

Yasak döneminde yüzde 70’i yerle bir edilen Şırnak’ın il statüsünden çıkarılmak istenmesine tepki gösteren Şırnaklılar, “İktidar kendi çıkarları için böyle bir durumu gündeme getirdi. Şırnak ve Cizre halkının iyiliği için bir şey yapmazlar. Bu karar Şırnak’ı ekonomik anlamda bitirir” dedi.

1990 yılında “güvenlikçi” politikalardan kaynaklı il yapılan Şırnak’ın yeniden ilçeye dönüştürüleceği konusu yurttaşların tepkisine neden oldu. 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen ve 8 ay devam eden sokağa çıkma yasağının ardından yüzde 70’i yerle bir edilen kent sakinleri, kararın siyasi olduğuna dikkat çekerek, ilçe olmaları durumunda ekonomik anlamda çökeceklerini belirtti.

‘SİYASİ BİR KARAR’

Ekonomik durumun iyi olmadığı kentte, büyük bir yıkımın yaşandığına işaret eden esnaf Hamza Çapar, kentin ilçe olması durumunda bu durumun daha da derinleşeceğini dile getirdi. Kararın siyasi olduğunu belirten Çapar, “Dışarıdan gelen kamu çalışanları kentin ekonomisine biraz katkı sağlıyor. İlçe olması durumunda bu katkı da kalmayacak. Gündem değiştirmeye yönelik bir adım. Derhal bu karar geri alınmalı” sözleri ile yaşadığı kaygıyı dile getirdi.

‘BU KARAR ŞIRNAK’I BİTİRİR’

13 yıldır kentte esnaflık yapan Kamil Kart, il statüsünün ellerinden alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Kentin ilçe olması durumundan büyük bir göç dalgası yaşanacağına vurgu yapan Kart, şöyle dedi: “Burada herhangi bir iş imkanı yok. Cizre il yapılması gerekiyorsa yapılsın. Ama burayı ilçe yapmak mantıklı değil. 20 yıl önce il yapmışsın şimdi de ilçe yapıyorsun. 3 bin nüfusluk memur var. Bu il müdürlükleri de taşınırsa memurlar gider ve ticaret durur. Bu karar Şırnak’ı bitirir.”

‘BÜYÜK GÖÇ OLUR’

Cizre’nin il olması için atılacak adımın kendilerini sevindireceğini kaydeden Emin Tatar, büyük bir göçün olmaması için kentlerin il kalması gerektiğini söyledi. Cizrelilerin de bu noktada mücadele etmesi gerektiğini aktardı. Tatar, “Şırnaklıların ne suçu var? İki kentin insanlarını birbirine düşürmemeleri gerekir. Birçok konut yapılıyor. Eğer ilçe olursak bu konutlarda oturacak kimse kalmaz” diye konuştu.

‘KEPENK KAPATIRIZ’

Lokanta işletmecisi olan Mehmet Baysal, Şırnak’ın ilçe olması durumunda kepenk kapatacaklarını ifade etti. Tek çözümün her iki merkezin de il olması olduğunu dile getiren Baysal, “Şırnak ilçe olursa biz de göç ederiz” dedi. “Cizre ve Şırnak’ta yaşayan insanları birbirine düşürmeye çalışıyorlar” diyen Ömer İlhan ise, “İktidar kendi çıkarları için böyle bir durumu gündeme getirdi. Şırnak ve Cizre halkının iyiliği için bir şey yapmazlar” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

EN SON EKLENENLER