Turgut Öker: Fezlekede Alevi değerlerine saygısızlık, Aleviliği yok sayma var

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Onursal Başkanı Turgut Öker, cemevine yer tahsis ettiği için Baydemir hakkında fezleke hazırlanmasına tepki gösterdi. “Fezlekede Alevi değerlerine yönelik ciddi bir ayrımcılık var, ciddi bir saygısızlık var, yok sayma var” diye konuşan  Öker, “Başta Alevi toplumu olmak üzere bütün demokrasi güçleri Baydemir’in yanında olmalı” dedi. 

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Ali Osman Baydemir hakkında Diyarbakır’da cemevine yer tahsis ettiği için fezleke hazırlanmasının yankıları sürüyor.

PİRHA’ya konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Onursal Başkanı Turgut Öker, cemevine yer tahsis ettiği için Baydemir hakkında fezleke hazırlanmasına tepki gösterdi.

Alevilerin sayısal olarak çok az olduğu Diyarbakır’da inanç özgürlüğü kapsamında Alevilerin varlığına saygı anlamında Osman Baydemir’in cemevi arsası vermesinin, inşasına katkı sunmasının, Aleviler açısından son derece saygın bir adım olduğunu vurgulayan Öker, hem temel atmaya hem de bizzat açılışına katıldığını söyledi.

“Orada inanılmaz coşku yaşadık. Diyarbakır halkı gerçekten bu topraklarda bütün insanların kimliği ile, inancı ile, özgürce yaşamak istediklerine o kadar inandıklarını candan gördük. Binlerce insan katıldı. Ve bu bir dönüm noktası oldu. Türkiye’de değişik inançlara mensup insanların aşağıdan yukarıya birbirlerine el vermesi, birbirlerine kardeşlik duygusu açısından yaklaşması bir dönüm noktasıydı.”

“EGEMEN ZİHNİYETİ RAHATSIZ ETMİŞ”

Cemevi inşaası ve faaliyeti konusunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve cemevi arasında yapılan anlaşmanın laikliğe aykırı olarak lanse edilmesine de tepki gösteren Öker, “Biz her inancın özgürce kendisini ifade etmesinden yanayız” dedi.

“Hangi sorun olursa olsun Alevi inancına, Alevi etik değerlerine göre çözülür” diyen Öker, “Bir dayatmanın ötesinde iki tarafın da kendisini bulabileceği, halkın da dahil olabileceği bir çözümle sorun ortadan kaldırılır anlayışı, bu egemen zihniyete sahip olanları rahatsız etmiş” diye konuştu.

“HERKES BAYDEMİR’İN YANINDA OLMALI”  

“Fezlekede Alevi değerlerine yönelik ciddi bir ayrımcılık var, ciddi bir saygısızlık var, yok sayma var” diye konuşan Turgut Öker, “Başta Alevi toplumu olmak üzere bütün demokrasi güçleri bu ayrımcı, ırkçı, dışlayıcı anlayış karşısında Osman Baydemir’in yanında olmalı. Hepimiz Osman Baydemir’in yanındayız” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne (PSAKD) cemevi olarak yer tahsis ettiği için hakkında “Görevi kötüye kullandı” suçlamasıyla fezleke hazırlandı. Fezlekeye gerekçe olarak ise tahsis protokolünde geçen “Bu protokolün uygulanması sırasında ortaya çıkacak uyuşmazlıklar öncelikle taraflarca Alevi inancının gereği olarak Cem’e gidilerek diyalogla çözülecektir” hükmü gösterildi. Yine söz konusu fezlekede, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Şubat 2012 tarihinde aldığı karar üzerine inşa edilen kültür evinin 10 yıllığına PSAKD’a tahsis edilmesine ilişkin dernek ile büyükşehir belediyesi arasında imzalanan protokolün 8’inci maddesinin, Anayasa’nın 2’inci maddesine aykırı olduğu iddiasıyla inceleme başlatıldı.

Cebrail ARSLAN/Pirha

EN SON EKLENENLER