Köle pazarında satılan Êzidî kadınları anlattı

Şengal’de esir alınan Êzidî kadınların tutulduğu Rakka’da DAİŞ’in kurduğu pazarda Êzidî bir kadını satın alan Abdullah Mihemed, birçok Êzidî kadının Suudi Arabistan, Katar, Dubai ve Dêra Zor’a götürüldüğünü belirterek, “Rakka’da onlarca Êzidî kadın tutuluyor” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Rakka’nın özgürleştirilmesine dönük başlattığı “Büyük Savaş” operasyonunun 9’uncu gününde Sinaa ve Hattin mahallerinde ilerleyişini sürdürüyor. Kentin doğu ve batı cephesinde adı adım merkeze ilerleyen QSD, kenti sokak sokak, cadde cadde ve ev ev DAİŞ zulmünden kurtarıyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı kentte yüzlerce DAİŞ üyesi öldürülürken, temizlenen yerleşim merkezlerinde yüzlerce Rakkalı da özgürlüğüne kavuşturuluyor.

DAİŞ tarafında esir alınan Êzidî kadınların satıldığı merkez olarak bilinen Rakka’da, çok sayıda kadın da DAİŞ’in esaretinden kurtarıldı. Esir alınan Êzidî kadınlarından birini köle pazarında satın alan Abdullah Mihemed (50), Êzidî kadınların akıbetine ilişkin dihaber’e çarpıcı bilgilerde bulundu.

‘SÎNAA KÖLE PAZARI OLARAK KULLANILDI’

Rakka’nın Sehebiye mahallesinde ikamet eden Mihemed, Êzidî kadınların kentin doğu ve güneyinde oluşturulan pazarlarda satıldığını belirtti. Özellikle kentin doğusunda bulunan Sînaa Mahallesi’nde bir yerin köle pazarı olarak, kullanıldığını ifade eden Mihemed, kadınların hem DAİŞ çetelerine hem de Rakka’ da yaşayan bazı zengin kişilere satıldığını söyledi.

Kendisinin de kentin güneyinde oluşturulan pazarda esir alınan bir kadını satın aldığını aktaran Mihemed, bunların dışında kentin birçok yerinde bu pazarlardan olduğunu ifade etti. Mihemed, “Ama en bilinen doğu ve güneydeki pazarlardı. Ben de oradan bir Êzidî kadını satın aldım. Pazarda sorumlu olan kişiden alırken üç defa ‘Allah û Ekber’ dedikten sonra verdiler. Genç Êzidî kadınları, emirler ve zengin kişiler için saklıyorlardı. Onları yüksek maliyette satıyorlardı. Çeteler dışında Rakka’daki birçok kişi de onları satın alıyordu” dedi.

‘ÊZIDÎ KADINLARI TEKRAR ÇETELERE TESLİM ETTİK’

Êzidî kadınları cariye olarak kullandıklarını dile getiren Mihemed, kadınların daha pazardayken üç defa kullanılan “Allah û Ekber” söyleminden sonra artık Müslüman olarak görüldüğünü belirtti. Êzidî kadınların “İslam için savaşanlara helaldir” şeklinde pazarlarda satıldığını dile getiren Mihemed, cariye olarak satın aldığı Êzidî kadının aylarca yanında kaldığını aktardı. Mihemed, bu durumu yaşattığı için vicdani olarak rahatsız olduğunu kaydederek, “QSD’nin Rakka’ya ilerlediğini duyduklarında onları tekrar çetelere teslim ettiklerini söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN DUBAİ’YE KADAR…

Birçok Êzidî kadının Suudi Arabistan, Katar, Dubai ve Dêra Zor’a da götürüldüğünü Mihemed, Rakka’dan kaçan emirlerin satın aldıkları kadınları yanlarında götürdüğünü söyledi. Rakka dışından da gelenlerin bu pazarlarda kadınları satın aldığını kaydeden Mihemed, şöyle dedi: “DAİŞ’in işlediği suça bazı Rakkalılar da ortak oldu. Şu an iç mahallelerde onlarca Êzidî kadın tutuluyor. Ben de belli bir süreden sonra götürüp tekrar DAİŞ’e teslim ettim. Onu tanıdığım bir arkadaşıma teslim ettim. Birçok arkadaşım ve yakınım da bu şekilde yaptı.”

Nazım Daştan / Erdoğan Altan – dihaber

EN SON EKLENENLER