Somalı kadınların kömüre alternatifi: Sabun Evi

“Kömürün isi sabunun misi” sloganıyla yola çıkan Somalı 24 kadın ve bir erkek, kül dağında kömür toplamaya alternatif olarak “Sabun Evi” kurarak alternatif ekonomilerini geliştiriyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde yıllarca kömür tesislerinde kömür toplayıcılığı yapan 24 kadın ve Soma maden faciasının ardından kente yerleşen Kenan Kahya, imece usulü ile kurdukları “Sabun Evi”nde kömürün isine karşı mis kokulu sabunlar üretmeye başladı. Tamamen doğal maddeler ile üretilen sabunlar, paketlenip satışa sunulurken, geliri de kollektif bir şekilde paylaşılıyor.

“Sabun Evi”nin kurucularından Nazmiye Süer (52), sabunun yanı sıra kokulu mum da ürettiklerini belirtti. Mumları bal peteğinden yaptıklarını kaydeden Süer, “Burada 24 kadın var. Yaşlısı ve genci ile 24 kadın burada geçimimizi sağlıyoruz. Daha önceden kömür topluyorduk. Çok yoruluyorduk. Buna alternatif olarak böyle bir şey yaptık. Şimdi ‘Kömürün İsi sabunun misi’ sloganı ile devam ettiriyoruz. Hep dayanışma içerisinde çalışıyoruz. Burada çalıştığım için mutluyum” dedi.

‘KÖMÜR TOPLAMAYA ALTERNATİF…’

Soma Katliamı’nın ardından Somalılarla dayanışmak için kente gelen ve kente yerleşen Kenan Kahya da, burada yaşadığı için mutlu olduğunu söyledi. Gönüllü olarak kadınlarla birlikte yaşamaya başlayan Kahya, “Sabun Evi”nin
yerel mimari olduğunu ve eski bir taş ev olduğunu aktardı. Bu evde 24 kadın ile birlikte mümkün olduğunca şifalı bitkilerden sabunlar ürettiklerini vurgulayan Kahya, “Kadınlar burada bir kül dağında kömür toplamaya alternatif olarak kendi işlerini yapıyorlar. Bu evde ekolojik bir girişim var. Kadınlar dağlardan kekik ya da çay toparlayıp paketleyip onları da satıyorlar. Tamamen yatay ve hiyerarşik bir örnek var. Tabi kadınların kendi aralarında aldıkları sorumluluk alanları var” diye konuştu.

‘EKOLOJİK HAYALLERİMİZ BÜYÜK’

Başka kadınlara da gideceklerini söyleyen Kahya, şöyle dedi: “Sabun Evi’ni anlatacağız. Eve yenilerini ekleyeceğiz. Yapabilirsek imece usulü ile başka yerlerde de benzer çalışmalara imza atacağız. Bu bölgede kömür ocaklarına muhtaç değiliz. Bunu göstermeye çalışacağız. Temmuz ayı içerisinde herkes için mimarlık derneğinden arkadaşlarımız gelecek ve bu sabun evinde bir kamp yapacağız. O kampla evimizin altında bakkalımızı yapacağız. Evimizin karşısında boş bir yer var orayı kadın kahvesi yapacağız. Kadınların gelişimi açısından kütüphane yapacağız. Hayallerimiz büyük. Ekolojik hayallerimiz büyük” dedi.

EN SON EKLENENLER