Rakka’da bir Êzidî kadın öyküsü daha

QSD Rakka’ya ilerledikçe bölge halkının maruz kaldığı trajedi de bir bir ortaya çıkıyor. 12 yaşındaki Fatma Ehmed, Êzidî bir kadını kurtaran babasının DAİŞ tarafından katledildikten sonra annesinin de esir alındığını anlattı. Ehmed ve 2 kardeşi, QSD tarafından güvenli bölgeye alındı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Rakka’nın özgürleştirilmesine yönelik başlattığı “Büyük Savaş” operasyonu 10’nuncu gününde kentin batısında bulunan El Berîd Mahallesi’nde devam ediyor. Doğu cephesinde de QSD Sinaa Mahallesi’nde kontrolü sağlamak üzere. Operasyonlarda yüzlerce sivil güvenli alanlara nakledilirken, DAİŞ’in Şengal işgalinde esir aldığı Êzidî kadınların yaşadıkları ise tüm çıplaklığı ile bir kez daha gözler önüne seriliyor.

ÊZİDÎ KADINLARIN ÖYKÜLERİ

Rakka’da esir tutulan Êzidî kadınların öyküsünü bir de 12 yaşındaki Fatma Ehmed adlı çocuğun anlatımları ile dinliyoruz. YPJ savaşçılarına olan ilgisi gözden kaçmayan Ehmed, tanık olduklarını Arapça tercüman aracılığı ile başlıyor anlatmaya.

YPJ savaşçılarının yanına gidip, sohbet eden ve onlara sımsıkı sarılan Ehmed, 4 gün önce Rakka’nın batısında bulunan Romanîye Mahallesi’nde onlarca Rakkalı ile birlikte kurtarılmış. Günlerce bir evde mahsur kalan Ehmed, QSD güçlerinin mahalleyi tamamen kontrol altına almasıyla 2 kardeşi ile birlikte güvenli alanlara nakledilmiş.

ÖZGÜRLÜK NEFESİ

Burada yaşamsal ihtiyaçları başta olmak üzere her türlü ihtiyacı QSD savaşçıları tarafından karşılanan Ehmed ile en çok YPJ savaşçıları ilgileniyor. Gördüğü ilk YPJ savaşçısına sımsıkı sarılıp, istemediği başörtüsünü çıkaran Ehmed, DAİŞ’ten kurtulmanın mutluluğunu YPJ’lilerle uzun uzun sohbet ederek yaşıyor. Savaşçılarla konuşurken yüzünde gülümseme eksilmeyen Ehmed, zaferi işareti yapmayı da unutmuyor.

ÊZİDÎ KADINI KURTARAN BABASI KATLEDİLDİ

Ehmed, Êzidî bir kadını kurtaran babasının DAİŞ tarafından yakalanıp, herkesin gözü önünde başının kesildiğini anlatarak başlıyor öyküsünü anlatmaya. Kendisi, 2 kardeşi ve annesinin gözleri önünde babasının katledildiğini ancak korktukları için ses çıkaramadıklarını söyleyen Ehmed, babasının DAİŞ fark etmesin diye Êzidî bir kadını para ile satın aldığını ve aylarca birlikte yaşadıktan sonra kadının ailesini bularak onu Rakka’nın dışına çıkardığını ifade etti. Ehmed, Êzidî kadının ailesine kavuştuğunu öğrenen DAİŞ’in babasını katlettiğini vurguladı.

BABA KATLEDİLDİ, ANNE ESİR ALINDI

Babasının kafası kesildikten sonra annesinin de esir alındığını kaydeden Ehmed, “Babam bu durumu bizimle de paylaştı. Tanıdığı biri üzerinden bahsettiği kadını kurtarmaya çalışıyordu. Onu kurtardı fakat DAİŞ onu yakaladı. Daha sonra babamın kafasını kestiler. Bunu ben, kardeşlerim ve annem de gördü. Sonra gelip, annemi de götürdüler” dedi.

Anne ve babasız Ehmed ile kardeşlerini barındıran yakınları da, üç kardeşin tüm bunları yaklaşık 8-9 ay önce yaşandığını ifade ederek, Ehmed’in anlattıklarını bir bir doğruladı.

Nazım Daştan-Erdoğan Altan- Dihaber

EN SON EKLENENLER