Türkiye’nin eğitimde sonunculuğu tescillendi

Eğitim ile ilgili tartışmaların sıklıkla dile geldiği şu günlerde UNICEF, çocuklara ilişkin yayınladığı raporunda, Türkiye’nin eğitimde 41 ülke arasında sonuncu olduğunu belirtti

Eğitim sisteminin adeta bir sorunlar yumağına dönüştüğü Türkiye’de, her dönem ayrı bir tartışma gündeme geliyor. Mevcut sorunların giderilmesi şöyle dursun eğitimle ilgili sorunlar katlanarak devam ediyor. Özellikle eğitime dair sorunların sıklıkla tartışıldığı şu günlerde Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) “Geleceği kurma: Çocuklar ve Zengin Ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” başlıklı rapor yayınladı. 9 kategoride ele alınan raporda UNICEF, Türkiye’nin eğitimde 41 ülke arasında sonuncu olduğu bilgisini paylaştı. Raporda, en başarılı eğitim sistemine sahip olduğu kabul edilen Finlandiya ve Japonya’da bile 15 yaşındaki gençlerin beşte birinin okuma ve hesaplama konusunda asgari becerilere sahip olmadığı vurgulandı.

41 ülke arasında 40’ıncı sırada

Dokuz ayrı kategoride yapılan performans değerlendirmesinde Türkiye “Responsible consumption and production” (Sorumlu Tüketim ve Üretim) kategorisinde 41 ülke arasında üçüncü sırada yer alırken, Decent work an economic growth (Uygun İş ve Ekonomik Büyüme) kategorisinde de 22’nci sırada yer buldu. Raporda sonuçların ülkelere göre de ciddi oranda değişiklik gösterdiği vurgulandı. Örneğin Danimarka, İzlanda ve Norveç’te her 10 çocuktan biri göreceli yoksulluk içerisinde yaşarken, İsrail ve Romanya’da her üç çocuktan biri bu durumla karşı karşıya. 41 ülkenin ortalamasında her 8 çocuktan biri gıda güvensizliği ile karşı karşıya iken ABD’de her 5 çocuk, Meksika ve Türkiye’de ise her üç çocuk bu durumla karşı karşıya. Türkiye “Zero hunger” (Sıfır Açlık) kategorisinde 41 ülke arasında 40’ıncı sırada geldi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER