Türkiye’ye ‘İhvan’ mesajı

ABD, terörizme destek vermekle suçladığı Katar’a ve bölge ülkelerine silah satışlarını artırırken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, AKP iktidarına Türkiye’nin de Müslüman Kardeşler hükümetin parçası haline geldiğini söyleyerek mesaj verdi

Katar krizinin Türkiye’yi de Müslüman Kardeşler’e destek nedeniyle içine çekebileceği senaryoları konuşulurken, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Türkiye ve Bahreyn parlamentolarını örnek göstererek, “Müslüman Kardeşler hükümetlerin parçası haline geldi” açıklaması yapması dikkat çekti.

Katar ve Türkiye, Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) hareketinin Ortadoğu’daki en büyük destekçileri. Mısır, Tunus, Filistin ve Libya gibi ülkelerde etkili olan İhvan, Türkiye’deki İslamcı gruplar içinde de ciddi güç biriktirmiş durumda. Suudi Arabistan, BAE ve Mısrı cuntasının başını çektiği güçler, ABD Başkanı Donald Trump’ın desteğiyle İhvan, Hamas, DAİŞ, El Kaide ve İran gibi yapılara destek vererek terörizmi yaymakla suçladığı Katar’a ambargo başlatınca, gözler Türkiye’ye de çevrildi. AKP iktidarı Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’da bakanlar düzeyinde görüşmeler yaparken, krizin Türkiye’yi de içine çekebileceği yorumları yapılıyor. Krizle ilgili Beyaz Saray, Pentagon ev Dışişleri arasında bir koordinasyonsuzluk ve farklı yaklaşımlar tartışılırken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan çarpıcı bir açıklama geldi.

‘Ne yaptığını biliyorum’ sinyali

T24 haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar ile diplomatik ilişkileri kesen Arap ülkelerinin, Müslüman Kardeşler’i tümden “terör örgütü” ilan etmesinin “Bölgesel istikrar ve güvenlik açısından” komplikasyonlara neden olabileceğini söyledi.

El Cezire İngilizce’ye dayandırılan habere göre Tillerson, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda Körfez krizi ile ilgili yaptığı konuşmada, “Müslüman Kardeşler’in bazı unsurları hükümetlerin parçası haline geldi” derken örnek olarak “Türkiye ve Bahreyn parlamentolarının üyelerini” gösterdi. Bu açıklama, ABD’nin AKP hükümetini belli rotalara sevketmek, kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak için uyarı yaptığı şeklinde yorumlanıyor. Mesajın “Ne yaptığınızı biliyorum. Ona göre hareket et” şeklinde yorumlanabileceği kaydediliyor.

ABD Başkanı Trump, Katar’ı terörizmin yüksek destekçisi gösterip, Suudi Karallığı’na destek verdikten kısa süre sonra Katar’a 12 milyar dolarlık silah-uçak anlaşması imzalamıştı. AKP ve bazı İslamcı cemaatlerin köklerinde İhvan bulunurken, Bahreyn de nüfusunun çoğu Şii olmasına rağmen Suudi şemsiyeli Körfez ülkeleri birlikleri işgal etmişti. Ülkede Sünni yönetim bulunuyor. Türkiye ve Katar, Suriye’deki İhvan gruplarını silahlandırmıştı. Suudi, Katar ve BAE ülkeleri DAİŞ’i de uzun süre Kürtlere karşı, Êzidîlere karşı desteklemişti.

İran içindeki gruplara destek

Tillerson, kongre komisyonunda yaptığı konuşmada, İran için de “İran konusundaki politikamız, bu hegemonyaya son vermek, nükleer silah üretim kabiliyetini ortadan kaldırmak ve rejim değişikliğini yumuşak bir şekilde yapmak için ülke içindeki grupları desteklemektir” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise, Tillerson’un sözlerinin “uluslararası kuralların açıkça ihlali ve müdahaleci” olarak tanımlayarak kınadı.

May’den diyalog çağrısı

İngiltere Başbakanı Theresa May’in perşembe akşamı telefonda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar’ın liderleriyle ayrı ayrı görüştüğü bildirildi. Başbakanlığa göre bazı ülkelerin Katar ile olan ilişkilerini kesmesine yol açan gerginliğin giderilmesi yönünde Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar’a adım atma çağrısı yapıldı. May’in ayrıca “Katar’ın, Körfez müttefikleriyle ortaklaşa olarak bölgedeki radikalleşme ve terörizm belasına yönelik şimdiye kadar kaydettiği ilerlemeyi sağlamayı sürdürmesi gerektiğini belirttiği” aktarıldı.

WASHINGTON

EN SON EKLENENLER