Gani Kaplan: Bireylere kızarak kurumları cezalandırmamız söz konusu değil

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’nin ABF’den ayrılma istemine ilişkin kararını PİRHA’ya değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD ) Genel Başkanı Gani Kaplan, her kurumda olduğu gibi ABF içinde de sorun yaşandığını belirterek, AKD Başkanı Doğan Demir ile bir araya gelerek bu sorunu çözeceğimize inanıyorum ” dedi. Kaplan, “Biz, kurum başkanlarına, bireylere kızarak kurumları cezalandırmamız söz konusu değildir” ifadesini kullandı. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD ) Genel Başkanı Gani Kaplan, ABF’nin 5 Haziran 2016’da genel kurulunun gerçekleştiğini ve PSAKD, Alevi Kültür Dernekleri ve bağımsız şubeler, merkezi şubeler olarak yönetim kurulunda yer aldıklarını ancak her kurumda olduğu gibi ABF’de de sorunlar yaşandığını söyledi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez’inin, ABF’den üyelerinin istifa etmesini istemesinin talihsizlik olduğunu ancak ABF’den çekilen yönetim kurulu üyesi bulunmadığını ifade eden Kaplan, “Bu açıklamayı yapan arkadaşların örgütün bütünlüğünü düşünerek hareket edeceklerini umuyoruz. Çünkü gerek PSAKD gerek Alevi Kültür Dernekleri, demokratik anlamda örgütlenen ciddi kurumlardır. Bu kurullarda PSAKD Başkanı olarak ne de Alevi Kültür Dernekleri olarak bireysel tutum takınmamız söz konusu değildir. Biz kurum olarak örgütsel davranmak zorundayız. ABF sürecine ABF tarihine baktığımız zaman ABF iki kurumun ortaklaşa çabalarıyla mahkeme kararlarıyla kurulmuş bir kurumdur” diye konuştu.

“ABF’yi yaşatmak ve bu iki kurumun elindedir” diyen Kaplan, “Umut ediyorum ki yakın bir tarihte Doğan Demir ile bir araya gelerek bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. Biz,  kurum başkanlarına bireylere kızarak kurumları cezalandırmamız söz konusu değildir” dedi.

“KURUMLARIN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE ETMEK AHLAKİ DEĞİL”

“Bireysel ilişkileri ön plana çıkarak kurumların iç işlerine müdahale etmek ahlaki değildir. Kurum olarak bunu ahlaki bulmayız” ifadesini kullanan Gani Kaplan, şunları kaydetti:

“Alevi Kültür Dernekleri’nin yapmış olduğu açıklamaya bir yorum yapma yetkisine sahip değiliz. Aslında önümüze baktığımızda Aleviler çok ciddi eylemlilikler takvimine girmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sorunları sonra konuşmanın ve görüşmenin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Biz şimdi  2 Temmuz örgütlenmesini yapıyoruz. 23 Haziranda buradan yola çıkacağız ve 30’una kadar 1 hafta Çorum, Tokat, Sivas’ın tüm köylerini dolaşarak Sivas şehitlerimizi anma mitingine yerelin desteğini artırmaya çalışacağız. Anadolu Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri’yle ortaklaşa gerçekleştireceğimiz bir çalışmadır bu. Dolayısıyla Alevilerin önünde böyle ciddi bir örgütlenme ve ciddi bir eylemlilikler sürecine girilmişken bu iç çatışmalardan kurum olarak alabildiğince uzak kaçmak durumundayız.”

“KURUMLAR BÜTÜNLÜKLÜ DAVRANMAK ZORUNDA”

3 Temmuzda Çorum miting düzenleyeceklerini söyleyen Kaplan, “4 Temmuzda Hacı Bektaş’ta olacağız. Tüm bu süreçler içinde bu kurumlar bütünlüklü davranmak durumunda. Biz, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, PSAKD, Hacı Bektaş Veli, Anadolu kültür Vakfı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ile birlikte tüm bu mitingleri, bu organizasyonları götüreceğiz ve götürmek zorundayız” diye konuştu.

“KARŞILIKLI KONUŞARAK ÇÖZÜLMEYECEK SORUN YOK”

ABF’nin de bu süreçten, tartışmalardan uzak tutulmasını daha uygun olacağını ifade eden Kaplan, “Ancak bu örgütlenme ve eylemlilikler bittikten sonra PSAKD, Alevi Kültür Dernekleri’nin, bağımsız kurumlardaki temsilci arkadaşlarımızın ve ABF’nin yönetim kurulları bir araya gelerek bu iç sorunu çözeceğine inanıyoruz. Karşılıklı konuşarak çözülmeyecek hiçbir sorun olduğunu da düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Cebrail ARSLAN/Pirha

EN SON EKLENENLER