‘Lice’de kaza değil katliam var’

Lice’de zırhlı aracın ezdiği 2 akrabalarının taziyesinden dönerken yine başka bir zırhlı aracın çarpmasıyla yaşamını yitiren 5 sivilin yakınları, olayın kaza diye geçiştirilemeyeceğini vurgulayarak, yaşananları “katliam” olarak değerlendirdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde son 6 günde 8 sivil, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirdi. İlçe merkezinde 14 Haziran’da Pakize Hazar (85) trafiğe kapalı alanda zırhlı araç tarafından ezilerek katledildi. Lice-Bingöl karayolunda da 18 Haziran’da içinde özel harekat polislerinin bulunduğu midibüsün, yolcu minibüsüne çarpması sonucu 2 sivil yaşamını yitirdi, 18 kişi yaralandı. Yaşamını yitiren 2 yurttaşın taziyesi için Derxus köyüne giden aynı aileden 5 kişi ise dün öğleden sonra Fis Ovası’nda kendi şeritlerine giren zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Kazada yaşamını yitiren Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64), Abdulhamit Dağtaş (63), Fikri Demirbaş (53) ve annesi Zeynep Demirbaş akşam saatlerinde Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi. Yaşamını yitirenler için Diyarbakır merkezdeki, Lice ve Köyleri Taziye Evi’nde taziye kuruldu. Gün boyu birçok kişi taziye dileklerinde bulunmak için ziyarette bulundu.

Yaşamını yitirenlerin yakınları ise olaya büyük tepki gösterirken, katliamın kaza olduğuna inanmadıklarını söyledi.

‘OLAY KAZA GİBİ GÖRÜNMÜYOR’

Bunu asla kaza olarak kabul etmeyeceklerini dile getiren Mevlüt Dağtaş’ın oğlu Seyid Ahmet Dağtaş, olayın büyük bir katliam olduğunu söyledi. Devletin son yıllarda geliştirdiği politikaların devamını bizzat yaşayarak gördüklerini ifade eden Dağtaş, Lice’de son bir haftada bu şekilde zırhlı araçlarla 8 kişinin öldürüldüğüne dikkat çekti. Dağtaş, “Bu olaydan da anlıyoruz ki devlet yeni bir yöntem geliştirmiş. Kürtleri bu yöntemle de öldürmek istiyorlar. Bunlar bence daha başlangıçtır” diye konuştu.

‘KAZA DEMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Arabada yaşamını yitiren 5 kişi, olaydan iki gün önce yine benzer olayda yaşamını yitirenlerin taziyesinden döndüğünü hatırlatan Dağtaş, “Bize aktarılanlara göre, araç taziye dönüşünde arama noktasından geçiyor. Kontrol noktasında GBT işlemi yapılıyor, 5 dakika sonra bu olay yaşanıyor. Bu da bizi kuşkulandırıyor. Arabanın da görüntüsünü gördükten sonra kaza demek mümkün değildir” dedi.

‘BİZDEN NE BEKLİYORSUNUZ’

Olayı haber alır almaz kaza yerine gitmek üzere yola çıktıklarını, ancak onlar varmadan cenazelerin kaldırıldığını anlatan Dağtaş, olay yerine kimsenin alınmadığını ve gidenlere silah doğrultulduğunu kaydetti. Dağtaş, “Yakınlarımız orada bulananlara tepki gösterip, ‘katlettiniz’ demişler. Oradakiler de ‘Bizden ne bekliyorsunuz?’ demişler. Hiç de normal bir kaza olmuş gibi davranmıyorlardı” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Olayın takipçisi olacaklarını dile getiren Dağtaş, her seferinde bu tür cinayetlerin üzerinin örtülmesiyle yenilerinin yaşandığını söyledi. Kararlı olduklarını ve sonuna kadar olayın peşini bırakmayacaklarını ifade eden Dağtaş, suçluların ceza alması için çaba göstereceklerini belirtti.

Annesi Zeynep Demirbaş ve ağabeyi Fikri Demirbaş’ı kaybeden Hafit Demirbaş ise, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. Suçluların cezalarını çekmesi için ne gerekirse yapacaklarını vurgulayan Demirbaş, bunun üstü örtülecek bir olay olmadığının altını çizdi.

EN SON EKLENENLER