Mahkeme ‘Anayasa’ya aykırılık’ talebini ‘ciddi’ bulmadı

Özgür Gündem davası kapsamında 5 gazetecinin yargılandığı duruşmada mahkeme heyeti, avukatların genel yayın yönetmeninin cezai sorumluluğu hakkındaki düzenlemenin Anayasa’nın 38. maddesine aykırı olduğu yönündeki talebini “ciddi” bulmadı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve gazetenin eski eş genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarları Mehmet Ali Çelebi ile Hüseyin Bektaş’ın yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya sanık gazeteciler katılmazken, avukatlar hazır bulundu.

ANAYASA MADDESİNE AYKIRI

İlk olarak söz alan avukat Özcan Kılıç, esas hakkında savunma için süre talebinde bulundu. Ardından söz alan Avukat Fikret İlkiz, Anayasa’ya aykırılık bakımında savunma yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce sundukları taleplerini değerlendirmesi gerektiğini kaydederek, bir eserin sahibinin yayınlanan eserden sorumlu olduğunu dile getirdi. İlkiz, 5187 sayılı kanunun 11. maddesinde düzenlenen genel yayın yönetmeninin cezai sorumluluğu hakkındaki düzenlemenin Anayasa’nın 38. maddesine aykırı olduğunu dile getirdi. İlkiz, ayrılık iddialarının hukuki ve tartışılabilir olduğu görüşüyle “ciddi” bulunarak, itirazlarının ertelenmesi için Anayasa’nın 152’nci maddesine göre Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine ve Anayasa Mahkemesi’nde kararının beklenilmesini talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savunmalar ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların “5187 sayılı kanunun 11. maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne aykırı” olduğu iddiasını “ciddi” bulmayarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi yönündeki talebi reddetti. Avukatların esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 14 Eylül gününe erteledi.

GAZETECİLERE CEZA TALEBİ

Davanın önceki duruşmasında iddia makamı mütalaasında gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol için “Terörle mücadelede yer alanları hedef göstermek” gerekçesi ile 3 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 13 yıla kadar, Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ayşe Düzkan için ise, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 7’şer buçuk yıl ceza talebinde bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı. 38 dosya davaya dönüştü. Hakkında dava açılan 38 kişinin ismi şunlar: “A. Kumru Başer, Ahmet Nesin, Ayşe Batumlu, Ayşe Düzkan, Beyza Üstün, Can Dündar, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkkeleş, Derya Okatan, Dicle Anter, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Mavioğlu, Faruk Balıkçı, Faruk Eren, Fehim Işık, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Hasan Hayri Şanlı, İbrahim Bodur, İhsan Çaralan, Julide Kural, M. Ali Çelebi, Murat Çelikkan, Murat Uyurkulak, Nadire Mater, Necmiye Alpay, Nevin Erdemir, Öncü Akgül, Ragıp Duran, Said Sefa, Şanar Yurdatapan, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay, Yıldırım Türker.”

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak” maddelerini ihlalden yargılanıyor.

3 YAZARA DA DAVA AÇILDI

Celal Başlangıç’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı Ömer Ağın, Cengiz Baysoy’un yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir yazıdan dolayı İmam Canpolat, Jülide Kural’ın yayın yönetmenliğinde yayımlanan bir makaleden dolayı da İlham Bakır hakkında da dava açıldı.

Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar.

NÖBETÇİ YÖNETMENLERE CEZA

Dava kapsamında gazeteciler hakkında şu ana kadar 18 yıl 3 ay hapis cezası ve 61 bin TL para cezası verildi. Dava kapsamında İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Ayşe Batumlu’ya 1 yıl 3 ay hapis, Derya Okatan’a 7 bin TL para cezası, Dicle Anter’e 6 bin TL para cezası, Faruk Balıkçı’ya 6 bin TL para cezası, Nadire Mater’e 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası, Yıldırım Türker’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası, , Murat Uyurkulak’a 1 yıl 3 ay hapis cezası, Hasan Cemal’e 6 bin TL para cezası, İ. Aydın Bodur’a 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası, Cengiz Baysoy’a 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası, İmam Canpolat’a 1 yıl 3 ay hapis cezası, Jülide Kural’a 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası, İlham Bakır’a 1 yıl 3 ay hapis cezası, Çilem Küçükkeleş’e 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası, Kumru Baser’e 1 yıl 3 ay hapis cezası, Şanar Yurdatapan’a 6 bin TL para cezası ve 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kumru Başer, Şanar Yurdatapan, Yıldırım Türker ve Çilem Küçükkeleş’e verilen cezalar ise istinaf mahkemesi tarafından onandı. Nevin Erdemir, Hakkı Boltan, H. Hayri Şanlı hakkında beraat kararı verildi.Deniz Türkali’nin yargılandığı davada ise zaman aşımı kararı verilerek, dava düşürüldü. Necmiye Alpay’ın yargılandığı dava ise 23 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Murat Çelikkan’a 1 yıl 6 ay hapis cezası, Beyza Üstün’e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Çelikkan için verilen cezaya erteleme kararı verilmedi.

Yargılamalar kapsamında Erol Önderoğlu, İnan Kızılkaya, Şebnem Korur Fincancı, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celaleddin Can, Fehim Işık, Öncü Akgül, Tuğrul Eryılmaz, H. Hüseyin Tahmaz, Veysi Altay, Can Dündar ve Said Sefa’nın yargılandığı davalar ise devam ediyor.

KIZILKAYA DOSYALARI

Özgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya’nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirildi.

ÖZGÜR GÜNDEM ANA DAVASI

Ana davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hâlâ tutuklu.

EN SON EKLENENLER