Bir kadın cinayeti davasında daha tahrik indirimi

Boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen sağlık emekçisi Hatice Çelik davasının karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti sanık Mehmet Çelik’e “tahrik” ve “iyi hal indiriminden” 15 yıl ceza verdi.

12 Nisan 2016’da boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen sağlık emekçisi Hatice Çelik davasının karar duruşması İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma öncesi SES Şişli Şubesi üyeleri, karar duruşması öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde basın açıklaması yaptı. “Şiddete ortak olmayın sessiz kalmayın” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganlarını atıldı.

‘TEK BİR KADINI DAHİ KAYBETMEYE TAHAMÜLÜMÜZ KALMADI’

Açıklamayı yapan SES Şişli Yöneticisi Fadime Kavak, Çelik’in 12 Nisan 2016 tarihinde evinin penceresinden aşağı atıldığını ve zanlı Mehmet Çelik’in yaşananlara intihar süsü vermeye çalıştığını söyledi. Çelik’in 2 hafta boyunca hastanede yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Kavak, “Bu mücadeleye hepimiz tanıklık ettik. Fakat onu bu hayatta tutamadık” dedi. Zanlı Mehmet Çelik’in “Ben eşimi seviyordum” dediğine dikkat çeken Kavak, “sevgiyi ölüme, yaşamayı köleliğe, aileyi kadınların esaretine eşitleyen zihniyetin her bir kadın katilinin savunmasına sirayet ettiğini” vurguladı. Kadına yönelik her türlü şiddetin tüm kadınlara bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Kavak, “Meslektaşımız, arkadaşımız Hatice Çelik’in davasını tüm kadınların yaşam hakkı için verdiği mücadelenin bir parçası sayıyoruz” diye konuştu.

Çelik davasından çıkacak kararın kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir kazanımı olması için mücadele edeceklerini söyleyen Kavak, artık tek bir kadın katilinin bile cesaretlendirilmesine, tek bir kadını dahi kaybetmeye tahammüllerinin kalmadığını vurguladı.

‘ŞİKAYETÇİYİZ’

Açıklamanın ardından SES üyeleri, karar duruşmasının görüleceği 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçti. Duruşmaya Hatice Çelik’in babası İhsan Sözer Mersin’den gelerek katılırken, Sanık Mehmet Çelik ise Silivri 3 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS ile katıldı. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Hatice Çelik’in avukatı Devrim Avcı Özkurt, Uyap sisteminden 2 sayfadan ibaret mütalaaya karşı beyan dilekçesi sunarak bir önceki celse esas hakkında yaptıkları şikayetlerini tekrarladıklarını belirtti. Baba Sözer de şikayetçi olduğunu ifade etti.

SANIĞIN AVUKATINDAN ÇELİŞKİLİ SAVUNMA

Sanık avukatı Aslıhan Karpat ise son savunmalarını yaptı. Atılı suçları kabul etmediklerini söyleyen Karpat’ın “Türkiye’de birçok kadın cinayeti işleniyor. Her bir kadın ölümünün ardından eşinin, çocuklarının, akrabalarının suçlu aranması önyargıdır. Bu dava kadın cinayeti ön yargısı ile ilerliyor. Her karı-koca arasında yaşanan bir tartışma yaşanmıştır. Bu tartışma ölüm sebebi değildir” demesi dikkat çekti. Olay günü sanığın yolculuk hazırlığı yaptığını ileri süren Karpat, “Bu sırada tartışma büyüyerek bu olay meydana gelmiştir” dedi. Ayrıca savunmasının içerisinde tartışma yaşanmadığını ileri sürerek çelişkili savunma yapan Karpat, sanık Çelik’in beraatına ve mahkeme aksi kanaatte ise lehine hükümlerin uygulanmasına karar verilmesini, ayrıca hüküm ile birlikte tahliyesine karar verilmesini veya adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasını talep etti.

SANIK ÇELİK İNDİRİMLİ CEZA ALDI

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından kararını açıkladı. Sanık Çelik’e yüklenen “Kasten eşini öldürme suçunu işlediği sabit olduğundan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ve sanığın atılı eylemi haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında işlediği anlaşılmakla ve tahrikin derecesi de gözetilerek cezasından TCK’nın 29 maddesi gereğince indirim yapılarak takdiren 18 yıl hapis ile cezalandırılmasına, TCK’nın 62/1 maddesine göre sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak lehine takdiri indirim nedeni kabul edilerek, 15 yıl hapis cezası ile cezalandırması” yönünde karar verdi.

Hatice Çelik’in avukatı ve ailesi önümüzdeki günlerde karara itiraz edecek.

EN SON EKLENENLER