Doğa için kermes

 Aydın’da artarak devam eden JES’lere karşı mücadele eden KUŞAÇEP, valiliğin “ÇED Gerekli Değildir” raporlarına itiraz etmek için kermes düzenledi.

Aydın Valiliğince Kuşadası’na bağlı Davutlar ve Söke’ye bağlı Ağaçlı kırsal mahallelerinde yapılacak olan Jeotermal Enerji Santrallerine (JES) “ÇED Gerekli Değildir” raporları mahkemeye taşınıyor. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde kent sakinleri ve sivil toplum örgütlerince kurulan Kuşadası Çevre Platformu (KUŞAÇEP) öncülüğünde valilik kararlarına itiraz etmeye hazırlanılırken, yapılacak itirazların maliyetlerinin karşılanması için kermes düzenlendi. Kuşadası merkez pazarında düzenlenen kermese Söke Ziraat Odası, Tabip Odası, Baro ve TMMOB destek verdi. Kadın kıyafetlerin ve çeşitli el işlemelerinin satıldığı kermese yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

‘KULLANMADIĞIMIZ EŞİYALARI DEĞERLENDİRİYORUZ’

Aydın Çevre Platformun Kuşadası temsilcisi Filiz Ufuk Çilek, yapacakları itirazların maliyetli olduğunu ve maddi yükü telefi etmek için kermesi açtıklarını söyledi. Kermesin yanı sıra halkın bağışları ile ayakta durduklarını belirten Çelik, “Buna karşın pek çok insan evinde kullanmadığı eşyaları bize teslim etmeye gönüllü oldu. Çoğu iyi durumda kap, kaçak, giysiler, takılar, örtüler ve diğer çeşit eşyalar pazar yerinde fiyatlarının da ucuzluğu ile ilgi çekti. Pazar yeri için Belediye’den izin beklerken konuya duyarlılık oluşturmaya yönelik broşür, dövizler hazırlamak da aklımıza geldi. Kadınlar olarak kolları sıvadık, bir yandan izin işini hallederken, bir yandan da eşyaların toplanması, tasniflenmesi, etiketlenmesiyle uğraştık” dedi.

‘DIŞ PİYASAYA SATILACAĞI HESAPLANIYOR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamalarına bakıldığında hâlihazırda kurulu enerji üretim gücünün toplam elektrik tüketiminin üzerinde olduğunu belirten Çelik, “Bizim itirazımız tam da bu noktadan başlıyor. JES’lere izin verilmeden önce kendi yaşamını doğrudan ilgilendiren bu tesislerin yapılıp yapılmayacağına dair karar aşamasında orada yaşayanlar da yer alsın. Doğanın, ekosistemin ve diğer canlıların etkilenme olasılığına dair uzman değerlendirmeleri de mutlaka yapılsın istiyoruz” diye konuştu.

Kermes 3 gün sürecek.

EN SON EKLENENLER