HDP yargıya talimatı belgeledi: Adalet Bakanı ‘Gizli’ belge ile Demirtaş’a soruşturma istedi

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Adalet Bakanlığı’nın “Gizli” ibareli bir belgeyle yargıya talimat verdiği ortaya çıktı.
Belgeye göre, bakanlık Demirtaş’ın basın toplantısındaki açıklamalarını savcılığa göndererek, “Gereğinin yapılması” talimatı verdi.

“Yargıya talimat” tartışması devam ederken, Adalet Bakanlığı’nın HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında mahkemeye talimat verdiği ortaya çıktı. Talimata ilişkin “Gizli” ibareleri belgeyi HDP Sözcüsü Osman Baydemir kamuoyu ile paylaştı. Baydemir, konuya ilişkin HDP Grup Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Baydemir, 4 Kasım 2016’de milletvekillerinin tutuklanmasının üzerinden 231 gün geçtiğini hatırlatarak, “Yargı muhalefeti susturmanın sopası haline dönüştürülmüşse orada tuzun kokmuş hali vardır. HDP’nin eş başkanlarının tutuklanmasının hukukla alakası yoktur. İktidar partisinin muhalefetini ve AKP Genel Başkanının rakibi olan Demirtaş ve Yüksekdağ’ı tasfiye etme operasyonu ile karşı karşıyayız. Yargı milletvekillilerimize dönük açılan davalarda talimatla işliyor. Dokunulmazlıkların genel kurul aşamasında görüşülmesine henüz başlanılmadan 31 Aralık 2015 tarihinde Meclis’e intikal eden HDP’li milletvekillerine dair toplamda 182 fezleke var. Ancak Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, bu açıklamadan bir iki hafta sonra fezleke sayısı 182’den 242’ye yükseliyor. Yetmiyor cumhurbaşkanı ‘yargı gereğini yapacak’ diyor fezleke sayısı 510’a sıçrıyor. Hakim ve savcılar bu açıklamadan sonra mı harekete geçiyor” diye konuştu.

ADALAT BAKANLIĞINDAN GİZLİ İBARELİ TALİMAT

Baydemir, kendilerine ulaşan “gizli” ibareleri belgeye ilişkin olarak şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı bünyesinde HDP’li milletvekillerinin adeta takibe alan, ağızlarından çıkan her sözü fezlekeye dönüştürmek için talimat gönderen bir birim var. ‘Rüşvet’in belgesi olur mu?’ diye sorarlar. Ama yargının talimatlandırıldığının belgesi var. Açılan fezlekelerin nasıl hükümetin talimatıyla hazırlandığının belgesini ortaya koyacağım. Anayasa’nın 138’inci maddesinin ihlal edildiğinin belgesidir bu belge. Bu belge Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi’nde sehven bize ulaşmış gizli bir belgedir. Çok açık ve net söylüyorum bu belge adaletin nasıl çiğnendiğinin belgesidir. Bu belge Selahattin Demirtaş’tan siyasi rakibi tarafından intikam alma belgesidir. Demokratik siyasetin tasfiye edilmek istenmesinin belgesidir. Demirtaş, 6 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenliyor. Basın toplantısından hemen sonra beyanları medyada haber konusu oluyor. Adalet Bakanlığı’ndaki birim aynı gün devreye giriyor. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Savcılığı’na aynı gün talimat gönderiyor. Talimatta Demirtaş’ın açıklamalarını da ek olarak gönderiyor ve ‘gereğinin ifası ile yapılan işlem sonucunda ivedi bilgi verilmesini rica ediyorum’ diyor. Bu belge gizli ibareli bir belgedir. Adalet Bakanlığı Ceza Genel Müdürü bakan adıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderiyor. Bu yazı savcılığa ulaşır ulaşmaz hemen başsavcı vekili aynı gün fezlekeyi hazırlıyor.”

EN SON EKLENENLER